Naardens Cultureel Centrum De Hoed?

Geplaatst: 17 april 2015 in cultuur
Tags:

Hoed

Aan
B&W Naarden
De leden van de gemeenteraad Naarden
de gemeentesecretaris

betreft: sociaal-culturele bestemming voormalig VVV-kantoor/ oude officierskantine/ De Hoed

Naarden, 7 april 2015

LS,

Met enige bezorgdheid volgen ondergetekenden de ontwikkelingen rond het voormalige VVV-kantoor, ook wel ‘De Hoed’.
Als wij juist geïnformeerd zijn, maakt dit gebouw deel uit van een complex van objecten dat van eigenaar gaat wisselen. Van de RGD naar de NMO.
Wij zien in de toekomst ongekende mogelijkheden voor een dynamisch sociaal-cultureel centrum dat in de, wat dit betreft nogal karig bedeelde, vesting Naarden zonder meer in een grote behoefte voorziet.

Al in november 2013 is er contact geweest met de toenmalige wethouder Henk Lanting over een vorm van sociaal-cultureel gebruik die hoog op ons verlanglijstje staat.
Wij zijn toen doorverwezen naar Roland van Engelen van de RGD. Uit het onderhoud met hem bleek dat er in dit stadium geen mogelijkheid bestaat voor aankoop. In overleg met de huidige huurder/beheerder, de toneelvereniging Tovenaar, valt wel over het gebruik ervan te praten.
In 2014 was er de succesvolle ‘Grote Ontmoeting’ en in het verlengde daarvan mogen we wel zeggen dat een grote ontmoetingsplek op een uitmuntende locatie een diep gekoesterde wens is.
Een multifunctioneel gebouw dat dienst kan doen als een podium voor een breed scala aan sociaal-culturele activiteiten. Een paraplu waaronder, om te beginnen, tal van bestaande organisaties een plekje kunnen vinden. We denken daarbij aan: allerlei plaatselijke verenigingen, Vereniging Vestingstad, Naarden, Naarden Uit De Kunst, Theater binnen de wallen, toneelvereniging Tovenaar, de Historische Kring, Vestingvaart, de OVNV, de Naardense Kunstkring (in oprichting), het Fotofestival, World Press Photo, etc. etc. etc.

Het gebouw heeft een horecabestemming met uitstekende terrasmogelijkheden.
Als het mogelijk is om dit gebouw uit het NMO-pakket te halen en de gemeente geen eigenaar wil worden, zijn onderstaande, breed gesteunde, (Vesting-Naardense) initiatiefnemers, graag bereid om als serieuze gegadigde in aanmerking te komen.
Niet onbelangrijk daarbij: wij hebben een al even serieuze, potentiële investeerder.
Daarnaast lieten we een aannemer al eens een voorlopige inschatting maken wat er zoal dient te gebeuren om, zonder al te ingrijpende wijzigingen, het gebouw optimaal om te toveren tot een waar Cultureel Centrum.
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2015 viel aan het slot van het optreden van het cabaret te beluisteren dat het om een uiterst serieus initiatief gaat. In de nazit zegde uw gemeentesecretaris Hetty Molenbrugge toe, daarover met ons van gedachten te willen wisselen. Van zo’n gesprek is het helaas niet gekomen omdat momenteel niet te overzien is wat de positie van dit gebouw is in het kader van de overgang van de RGD naar NMO.
Misschien het moment om e.e.a. nog eens dringend onder uw aandacht te brengen.
Wij vinden, als Vesting-Naarders, dat zo’n uniek gelegen gebouw het verdient om als kloppend cultureel hart behouden te blijven voor onze vestingstad, en zeker niet naar externe partijen kan gaan.
Onze voorkeur gaat daarbij voorlopig uit naar een, niet commerciële, stichtingsvorm met ANBI-status.

We hopen dat u dit initiatief serieus wilt meenemen in uw overwegingen/ onderhandelingen die aanstaande zijn.

Met vriendelijke groet,

namens de initiatiefgroep Cultureel Centrum De Hoed

Aya de Lange
Frans Muthert

reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s