Seizoenwipper

Geplaatst: 13 juni 2024 in taal

Altijd weer een feestje als je op je ouwe dag je toch al niet kinderachtig gestoffeerde vocabulaire een boost kunt geven. Met twee majeure juweeltjes was m’n dag weer helemaal voor de bakker. Het begon vanmorgen met Volkskrantcolumnist Frank Heinen die de uiterst fraaie metafoor ‘JackvanGelderisering’ introduceerde. De zelfingenomen voetbalschreeuwlelijk van weleer die in het leuterprogramma Oranjezomer van de campingzender SBS als zomer-Johan Derksen naadloos diens populistische onderbuikgeneuzel aan de man probeert te brengen, raakt dagelijks niet uitgepraat over zijn redeloze hekel aan politici die toevallig niet tot het niet-rechtse spectrum behoren. Jack heeft PVV gestemd. Absoluut. Hij knikte erbij, een vastberaden verzetsstrijdersknik. Met even later de toevoeging dat hij iedere vorm van discriminatie en racisme haat en hoopt dat Wilders dit ook doet. Jack begrijpt werkelijk niet waarom je tijdens een onbeperkte spareribs-sessie niet met volle mond kunt roepen dat je vegetariër bent. ‘JackvanGelderisering’ is mateloos populair.

Het tweede toppertje noteerde ik vanmorgen toen ik m’n weekrantsoen cigarillo’s en Famous Grouse scoorde bij Ruijsdael op ’t Hoekje. Na de alom diep betreurde verdwijning van ons mini AH’tje, m’n enige steun en toeverlaat in de Vesting middenstand waar ik nog een ordentelijke portie smalltalk oppik. Toen ik achter het wettelijk verordonneerde gordijn, als treurige paria kun je niet open en bloot uitkomen voor je neergesabelde rookverslaving, m’n twee kistjes uit de stelling rukte, plaatste een in een veelkleurige outfit gehulde uiterst vrolijke dame van bescheiden omvang bij Claire een nogal uitgebreide bestelling. Speciaal voor mij was ze ongevraagd bereid een toelichting te geven bij deze mega-order. Haar nazaten vieren alle drie deze week hun verjaardag. Geen toeval. Want, zo verklaarde ze zonder blikken of blozen: ‘Wij zijn seizoenwippers. Dan heb je het maar weer gehad.’ En weg was ze.

Ten prooi aan m’n  algehele verwarring, had ik van haar graag nog even vernomen of de vleselijke lusten alleen geconcentreerd in de maand oktober botgevierd worden of dat ze de rest van het jaar ook nog wel eens van bil gaat. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *