Archief voor juni, 2024

Omgekeerde wereld

Geplaatst: 20 juni 2024 in formatie, zorg

Onze lichtgewichtkoning die de kluts ook aardig kwijt raakt, baarde afgelopen week nogal opzien met een uitspraak waarbij je de wenkbrauwtjes ophaalt. ‘We hebben een uniek ambtenarensysteem omdat de ambtenaar loyaal is aan wie dan ook. Het staat een ieder vrij om als die met zijn of haar geweten niet overeen kan komen een andere baan te zoeken’. (NB: een ambtenaar is niet loyaal aan de minister maar aan de wet en de samenleving….)

Martin Bosma, geestelijk vader van een waslijst aan perfide PVV-gereutel en mede verantwoordelijk voor het oprekken van de morele grenzen naar een beschamend dieptepunt, mocht het als gevolg van het kluitjesvoetbal van PVV, NSC, VVD en BBB, schoppen tot Kamervoorzitter. Die krijg je niet zo maar weg. Daar zijn de griffier en z’n ambtenaren mooi klaar mee. En ook Reinette Klever (Ongehoord Nederland en beoogd minister Ontwikkelingshulp) die ontwikkelingshulp wil afschaffen, weet met een aantal dubieuze anti-rechtsstatelijke uitspraken van wanten. Om over Marjolein Faber (beoogd minister van Asiel en Migratie) maar helemaal te zwijgen.

Om te voorkomen dat, daartoe aangezet door onze sneue monarch die met z’n opmerking schandalig buiten z’n boekje ging, het ambtenarenapparaat bij beide ministeries massaal opstapt, is het zaak deze ministers onmiddellijk bij hun aantreden naar huis te sturen.

Bruiner kun je het amper maken.

Ondergrens

Geplaatst: 15 juni 2024 in zorg

Strafbankje

Geplaatst: 14 juni 2024 in kabinet

Seizoenwipper

Geplaatst: 13 juni 2024 in taal

Altijd weer een feestje als je op je ouwe dag je toch al niet kinderachtig gestoffeerde vocabulaire een boost kunt geven. Met twee majeure juweeltjes was m’n dag weer helemaal voor de bakker. Het begon vanmorgen met Volkskrantcolumnist Frank Heinen die de uiterst fraaie metafoor ‘JackvanGelderisering’ introduceerde. De zelfingenomen voetbalschreeuwlelijk van weleer die in het leuterprogramma Oranjezomer van de campingzender SBS als zomer-Johan Derksen naadloos diens populistische onderbuikgeneuzel aan de man probeert te brengen, raakt dagelijks niet uitgepraat over zijn redeloze hekel aan politici die toevallig niet tot het niet-rechtse spectrum behoren. Jack heeft PVV gestemd. Absoluut. Hij knikte erbij, een vastberaden verzetsstrijdersknik. Met even later de toevoeging dat hij iedere vorm van discriminatie en racisme haat en hoopt dat Wilders dit ook doet. Jack begrijpt werkelijk niet waarom je tijdens een onbeperkte spareribs-sessie niet met volle mond kunt roepen dat je vegetariër bent. ‘JackvanGelderisering’ is mateloos populair.

Het tweede toppertje noteerde ik vanmorgen toen ik m’n weekrantsoen cigarillo’s en Famous Grouse scoorde bij Ruijsdael op ’t Hoekje. Na de alom diep betreurde verdwijning van ons mini AH’tje, m’n enige steun en toeverlaat in de Vesting middenstand waar ik nog een ordentelijke portie smalltalk oppik. Toen ik achter het wettelijk verordonneerde gordijn, als treurige paria kun je niet open en bloot uitkomen voor je neergesabelde rookverslaving, m’n twee kistjes uit de stelling rukte, plaatste een in een veelkleurige outfit gehulde uiterst vrolijke dame van bescheiden omvang bij Claire een nogal uitgebreide bestelling. Speciaal voor mij was ze ongevraagd bereid een toelichting te geven bij deze mega-order. Haar nazaten vieren alle drie deze week hun verjaardag. Geen toeval. Want, zo verklaarde ze zonder blikken of blozen: ‘Wij zijn seizoenwippers. Dan heb je het maar weer gehad.’ En weg was ze.

Ten prooi aan m’n  algehele verwarring, had ik van haar graag nog even vernomen of de vleselijke lusten alleen geconcentreerd in de maand oktober botgevierd worden of dat ze de rest van het jaar ook nog wel eens van bil gaat. Jammer.

Frenkie en Geert

Geplaatst: 12 juni 2024 in actualiteit, foeballuh, formatie

Voetbalminnend Nederland is in rouw gedompeld nu de door wanbeleid bij Barcelona naar de ratsmodee geholpen enkel van onze goedlachse stervoetballer Frenkie het niet trekt voor het EK. Maar geen nood, zijn definitieve afwezigheid biedt ongekende mogelijkheden voor de bepaald niet kinderachtige tweede garnituur. Dat zou met Reijnders, Schouten en Veerman nog wel eens tot pure verrassingen kunnen leiden.

Stukken moeilijker wordt het voor Geert om capabele remplaçanten op te hoesten nu hij zelf het pluche wel kan schudden. De spoeling is flinterdun. Binnen z’n sekte was er geen MP te vinden. Na een barre zoektocht bleek uiteindelijk  een vertegenwoordiger van de elite waar hij jarenlang tegen aan heeft lopen schoppen bereid om zijn populistische Twitterige borreltafelideetjes tot beleid te stroomlijnen. Voor hittepetitje Fleur lijken er gouden tijden aan te breken. En bij het circuleren van de naam van het rooie vlees Markuszower zal de oppositie bloed ruiken en voortvarend de messen slijpen. Met dat verboden wapenbezit kwam hij ooit nog weg. De ideale man om onze koninkrijksrelaties op te poetsen want over die Caribische eilanden heeft deze hork een ongekende partij stuitende beledigingen bij mekaar geneuzeld. Uithuilen kan Geert altijd nog bij z’n hondstrouwe fan Caroline die zich ijzeren Heinig voorgenomen heeft als mayonaise de ranzig-rechtse huzarensalade bij elkaar te houden.

Positivo’s

Geplaatst: 8 juni 2024 in topsport

Wat Cornald Maas is voor het Eurovisie Songfestival, is Gregory Sedoc bij het EK atletiek. Met het LHBTIQ-handjeklapevenement dat al jaren de allure heeft van de eindmusical van groep acht van onze basisschool is het treurig gesteld. Muzikaal gezien valt er tegenwoordig bitter weinig te genieten. Vorig jaar stuurden we er een koppeltje heen dat alles uit de kast moest halen om het vocaal een beetje zuiver te houden. Dit jaar was de kwaliteit van de schoudervulling vermoedelijk allesbepalend voor onze inzending. Maar de sinds jaar en dag laaiend positieve Cornald komt er volledig mee aan z’n gerief.

In Rome dartelen de atleten weer sexy door een schaars bezet Olympisch stadion. Zonder Russen en Belarussen. Wél een opmerkelijk groot contingent Oekraïners waarvan je je afvraagt hoe die lui zich in godesnaam tussen de bombardementen door een beetje ordentelijk hebben kunnen voorbereiden. Op weg naar de schuilkelders wil je wel voor je leven rennen. Erg veel sneue snelwandelaars, de eerste twee dagen. Een meelijwekkende, wezensvreemde kermisattractie die niet van het programma te rammen valt. Er rukt een bataljon juryleden uit dat de ene na de andere gele kaart uitdeelt aan fraudeurs die sjoemelen met een waslijst aan debiele regels die deze discipline rijk is. En bij de huiveringwekkende hinkstapsprong schiet bij ‘de hink’ de pijn plaatsvervangend verschroeiend door al je ledematen. Amper snellen onze oranje jongens en meisjes over je scherm of de sympathieke oud-atleet Gregory staat stijf van het positivisme te stuiteren om ons als analist tot in de kleinste details deskundig bij te praten over de ideale stand van de Hollandse nek, schouder, knie of het bekken om tot een topprestatie te komen. Met lichtbeelden. Hardlopen blijkt oneindig veel meer dan gasgeven. ‘Lopen doe je met je schouders’. Gregory wijst ons de weg.

Geheugenopfrissertje

Geplaatst: 2 juni 2024 in gezien, politiek