Maak je uitvaart persoonlijk

Geplaatst: 19 februari 2017 in actualiteit, afscheid, crisis, cultuur, gelezen, Gooi en Eemlander, tradities

sjoelenHet zijn barre tijden voor sjoelminnend Nederland. Eeuwenlang een stoffig onderonsje tussen Vlamingen en Ollanders. Maar nu het er naar uit ziet dat onze oosterburen zich er met hun spreekwoordelijke Gründlichkeit mee gaan bemoeien, is het vermoedelijk slechts een kwestie van tijd of we worden snoeihard van onze troon gesleurd.
Code Rood dus.
We ontberen aanstormende jeugd die het stokje  overneemt van de plaatselijke Vivium- en Amaris-zorggroepen in crisis. Verontrustend booming nieuws in onze G&E dat deze week op slag de ronkende berichtgeving over de wereldwijd toenemende hufterigheid in de politiek naar de kroon steekt.

Bij ons stond vroeger die bak standaard in de kamer. Altijd knetterende ruzie over de regels die we aan onze laars lapten. Maar wij vegeteerden dan ook in een pré-computertijdperk . Ganzenbord, Halma, Monopoly. De gamende jeugd heeft geen flauw idee meer van de impact van een  ‘Algemeen Fonds-‘ of Kanskaart, laat staan van een hotel op de Kalver en de Leidsche.

Op een recente Oudejaarsavond haalden de creatieve, naar broodnodige variatie hunkerende gastheer en -vrouw in het kader van het thema ‘nostalgie’ hun sjoelbak uit de mottenballen. Om ze niet teleur te stellen keilden we de dertig schijven een half uur lang met zorgvuldig geacteerde beleefdheid richting de vier (veel te kleine) gleufjes aan het eind van de met boenwas opgepoetste plank. Maar de ware bezieling wilde met de beste wil van de wereld geen bezit van ons nemen.
Hoe grijs wil je het hebben?
sjoelbakdoodskistVorig jaar werd er nog een ultieme poging gedaan om het sjoelen uit de spruitjesgeur te trekken.
Sjoelen op een doodskist. Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar het kon. Op de Uitvaartbeurs 2016 (ja, die bestaat echt) viel in Amsterdam een heuse sjoelbak-doodskist te bewonderen. Een beetje lachen op zo’n zwarte dag leek de denktank van het evenement wel een sprankelend idee.
Beursorganisator Peter van Schaik erkende dat de sjoelbak-doodskist een gimmick is, maar ook een mooi voorbeeld van hoe persoonlijk je een uitvaart kunt maken. ‘Want zeg nu zelf? Als je een fanatiek sjoeler bent, is er toch niets mooiers dan een sjoelbak meenemen naar je laatste rustplaats? Het is een weergave van de trend dat mensen een steeds persoonlijker afscheid willen hebben, waarin hobby’s en interesses naar voren kunnen komen’, vertelde Van Schaik. Het is om mensen aan het denken te zetten.’
Volgens geruchten gaan de op de beurs van 2017 de hoerenlopers op maat bediend worden.
Kanniewachten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s