Eindejaars Nieuwsquiz Naarden 2016

Geplaatst: 29 december 2016 in actualiteit, blended community, cultuur, Naarden, Naardenezen, nostalgie, quiz

nieuwbord

Maar liefst 3031 Naarders gaven gehoor aan onze uitnodiging om hun korte-termijn-geheugen te testen. Een quiz waarbij ze bij 15 significante nieuwsfoto’s van afgelopen jaar de juiste omschrijving dienden te geven. Na het eerste fusiejaar een eerste aanzet tot het borgen van onze unieke Naardense identiteit.
kraaiNiet eenvoudig, zo bleek. In haar oneindige optimisme vermoedde de jury dat het voor het toekennen van de hoofdprijs (een in brons gegoten kraai) wel zou uitdraaien op loten tussen de ongetwijfeld  vele goede inzendingen. Zegge en schrijve slechts 1 Naarder had ze alle 15 goed.
Het gaat kennelijk sneller dan verwacht met de devaluatie van ons zorgvuldig geconserveerde lokale chauvinisme
Die kraai (staat al op de schoorsteenmantel) is gewonnen door Henk Schaftenaar die dus niet alleen een alom gerespecteerde autoriteit is wat betreft onze roemrijke historie. Hij heeft ook het recente verleden verdomd goed op een rijtje.

Hieronder het volledige overzicht:

d1140938-e07c-4ca8-bb81-fab48ebbc497

1.Eindeloos gehannes over dat wapen van de nieuwe gemeente Gooise Meren dat er zo nodig moest komen. De stad Naarden heeft immers een eigen wapen en dat koesteren we. Maar als er dan toch iets moet zijn wat de drie gemeenten bindt, dan rest ons slechts een kleverig symbool.

spartel

2.Gezien de forse bezuinigingen die ons te wachten staan, zal het zwembad De Lunet binnen afzienbare tijd onder de slopershamer vallen. Als pleister op de wonde wordt gedacht aan het in ere herstellen van ons historische bassin in de vestinggracht. Voorlopig zullen we het moeten doen met een provisorisch spartelbadje op het Promersplein. In ieder geval overdekt. Dat weer wel.

maxresdefault.jpg

3.En ook onze bibliotheek  gaat er geheid aan geloven.  Op verschillende plaatsen in de vesting schieten de alternatieve minibiebs als paddenstoelen uit de grond. Die halen de vieze smaak niet uit onze mond van de massale boekverbranding die zondag jl, bij wijze van kerstvuur op de van Limburg Stirumlaan plaats vond.

jezus.jpg

4.Vers in ons geheugen ligt nog de gijzeling van Marlo Reeders op de zolder van haar eigenste godshuis. Heel Naarden haalde opgelucht adem toen er na twee dagen zonder bloedvergieten een einde aan dit onverkwikkelijke drama gemaakt kon worden. Als pleister op de wonde werd ze deze week uitgeroepen tot Naarder van het Jaar.

nieuwe-afbeelding-2

5.Te midden van alle smakeloze aprilgrappen was de aankondiging dat De Omroeper ging stoppen er eentje die er in ieder geval mocht zijn. Inmiddels weten we dat er gewoon  een doorstart gemaakt wordt van dit alom hogelijk gewaardeerde periodiekje.

13407079_1335924623102054_398088990689846354_n

6.Positief nieuws was er natuurlijk nog wel meer. Wat te denken van de Tour de France, die dit jaar in de vesting van start ging.

20161229_140542.jpg

7.Het initiatief van een stelletje uitgehongerde ondernemende mannen  in de omgeving van de Turfpoortstraat die de handen ineen sloegen om met het Bastion, ‘de eetkamer van de vesting’ hun dagelijkse warme prak veilig te stellen, is na een jaar al ten dode opgeschreven. Daarmee maken ze de weg vrij voor de aloude historische bestemming. Volgens geruchten wordt het Bastion gewoon weer een bordeel.

20161229_140738.jpg

8.In tegenstelling tot weer andere geruchten lijkt op de Bussumerstraat Siep Tensen (voor al uw hengelsportbenodigdheden) nog steeds open. En behoorlijk ook.

nieuwe-afbeelding-3

9.Sigarenboektiek Ruijsdael opende onlangs niet alleen een knetterende wijnwinkel in de voormalige Regenboog. Net voor de afsluiting van 2016 komt er even verderop ook een kruidenierszaak van dezelfde multinational.

cover-zz

10.ZUUR & ZOET, voor de meeste deelnemers was het een eitje, is inderdaad de titel van de Contourennota 2017 van de gemeente Gooise Meren die …

2903

11……. inderdaad van plan is komend jaar heel veel moois te laten zien.

pokemon2

12.De Pokémonrage bracht zeker in de zomer een massa, vooral jeugdige deelnemers, op de been. De jacht breidde zich weldra uit tot zelfs het pretpark Oud Valkeveen.

14720550_352907368381341_2720729705265347080_n.jpg

13.Onder leiding van good old Frans de Gooijer werd in ieder geval met pasen een oude, typisch Naardense  traditie in ere hersteld. Eieren zoeken. Maar of de zoekmethoden helemaal historisch verantwoord waren, daarover  zal Frans, die qua verantwoorde geschiedschrijving  sinds mensenheugenis zorgvuldig de vinger aan de pols houdt, het hoofd nog wel breken. Vermoeden we.

nieuwe-afbeelding-5

14.Nee. Bij deze foto ging op Henk na iedereen in de fout. Het is geen Olympische zwemkampioen die plaatsgenomen heeft in dat cabriootje maar de nieuwe wijkwethouder die zich eindelijk komt voorstellen.

nieuwe-afbeelding-4

15.En je kunt dan wel een voormalige Prins Carnaval inhuren om de laatste steen van het spiksplinternieuwe Vestinghotel te leggen. Daarmee heb je nog geen enkele garantie dat dat hotel ook werkelijk geopend gaat worden.

Tot volgend jaar !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s