Ik had het nooit moeten doen! Mijn fout!

Geplaatst: 28 oktober 2016 in actualiteit, afscheid, amok, Bussum, crisis, gelezen, gezondheid, Gooi en Eemlander, Gooise Meren, politiek, zorg

naarder-koerier-nieuw

Als je bijna twee uur lang tegenover die blauwe kijkers van ‘m hebt gezeten, weet je het zeker. Dit is geen intrigant die met een dubbele agenda z’n collega’s in het politieke speelveld op het verkeerde been zet. Voor de bevestiging hoef je eigenlijk niet eens een informatief rondje langs z’n omgeving te maken. Misschien soms wat impulsief.  Kan ook best af en toe wat onaardig zijn. Wie niet trouwens? Een goed debater die regelmatig de vinger op de zere plek weet te leggen. En dan neem je de omstandigheid dat ie af en toe wat langdradig is, graag voor lief. Het hart op de juiste plaats.  Eerlijk. Sociaal bewogen. En vooral ook gedreven. De wereld verbeter je niet door langs de zijlijn een potje weg te mopperen. De handen uit de mouwen. Zoiets ongeveer.

20161027_115259.jpgEen gesprek met Jan Kwekkeboom (inderdaad, de zoon van..) die afgelopen maandag jl opeens fractieleider af was bij de Gooise Ouderen Partij. Om een dag later weer pontificaal op het schild gehesen te worden. Een meer dan pijnlijke affaire bij één van de toch al zo geplaagde lokale partijen. Al weer. Over de opmaat naar het plaatselijke koningsdrama waarin voor de tweede keer binnen een jaar René Sweijen, de ‘Raspoetin van de Brinklaan’ een onverkwikkelijke rol lijkt te spelen. Loyaliteit en partijdiscipline. Partijfusies. Het verschijnsel ‘Ouderenpartij’. Het (ontbreken van het) Gooise-Meren-gevoel.
De uitsmijter van het gesprek had hij bewaard voor ons afscheid. Zag ik het goed? Was hij voor het eerst lichtelijk geëmotioneerd? Het is mijn fout. Ik had het nooit moeten doen. En ik voel behoorlijk spijt tegenover Marieke. Die Marieke is Marieke Munneke Smeets, fractieleider van Hart voor Bussum, tegenwoordig Hart voor BNM (Bussum Naarden Muiden). En wat was dat HET dat hij nooit had moeten doen nou precies?
Dat we René Sweijen opgenomen hebben in de fractie van de GOP.
Swijen, die over het algemeen prima gefunctioneerd had als fractielid van Hart voor Bussum, stapte kort na de installatie van de nieuwe Raad tot veler verrassing uit die partij en meldde zich aan bij de GOP.  Kiezersbedrog pur sang. Dat ik hem daar in een interview met MMS in deze kolommen van beschuldigde, schoot hem behoorlijk in het verkeerde keelgat. Vermoedelijk één van de redenen om geen gebruik te maken van het weerwoord dat ik hem uiteraard aanbood. Een podium waarop hij de suggestieve losse flodders in de plaatselijke media over zijn slechte relatie met Munneke Smeets maar eens moest toelichten. Maar hij laat dat soort ongein kennelijk liever rondzingen dan het te onderbouwen. Met als argument dat hij niemand wil beschadigen. Maar de beschadiging wordt er in feite des te groter door.
Dat hij z’n zetel niet opgaf en meteen op de stoep stond bij uitgerekend de GOP was op z’n zachtst gezegd verwonderlijk. HvB en de GOP streden immers jarenlang schouder aan schouder in de oppositie in de Bussumse Raad waar fout op fout gestapeld werd. Sterker nog, het zou niemand verbazen als beide partijen, die in een behoorlijk aantal dossiers significante overeenkomstige standpunten innamen, in de komende raadsperiode uiteindelijk zouden samengaan. Daar waren al verkennende besprekingen over gaande. De overstap van Sweijen zette alles op losse schroeven.
De pijn bij HvB was, begrijpelijk, voorlopig te groot.
Voor de GOP die plotseling een derde zetel in de schoot geworpen kreeg betekenden de complementaire, inhoudelijke kwaliteiten en de expertise van Sweijen zonder meer een verrijking. Maar communicatief liep het allemaal al gauw wat minder. Kwekkeboom werd naar eigen zeggen in raadszittingen en daar buiten herhaaldelijk publiekelijk op soms denigrerende wijze door Sweijen weggezet. En de vraag was op een gegeven moment alleen nog wanneer die kruik, eenmaal te water, zou barsten. Meningsverschillen moeten bespreekbaar gemaakt worden in verhelderende gesprekken. Die aanzetten zijn er geweest. Kwekkeboom vindt zich een man die verbinden hoog in het vaandel voert. Maar met Swijen was er volgens hem op een gegeven moment niet zo veel meer te verbinden. Zeker als deze standpunten inneemt die in flagrante strijd zijn met het partijprogramma, dat hij bij z’n komst toch duidelijk onderschreven had. Kwekkeboom wordt solistisch en autoritair optreden verweten. Maar wie gedraagt zich eigenlijk solistisch en autoritair?
De geschiedenis herhaalt zich. En dat werpt een bijzonder licht op de vergelijkbare conflicten die Sweijen vermoedelijk had met Munneke Smeets van HvB. Ook iemand met een sterke persoonlijkheid die misschien wel eens wat te snel voor de troepen uit loopt. Maar daarnaast een vrouw gezegend met grote dossierkennis en met een enorme drive. Het kan toch niet waar zijn dat het bij Sweijen altijd die ander is die de oorzaak van de conflicten is?

Het leidde deze week tot de paleisrevolutie. Kwekkeboom die momenteel in de privésfeer vanwege de gezondheidsproblemen van z’n echtgenote sowieso al het één en ander voor z’n kiezen krijgt,  werd door de fractie afgezet als leider en vervangen door ……… Sweijen. De afkoelingsperiode (ook geen publiciteit) die hij voorstelde werd door Sweijen botweg genegeerd want die kwam maandag jl. door met een persbericht. Tegen de uitdrukkelijke afspraken in dus. Reden voor Kwekkeboom om ons gesprek, waarvoor wij over een paar weken een afspraak hadden, dan ook maar meteen te voeren. Een onderhoud trouwens dat vele malen onderbroken werd door telefonische adhesiebetuigingen uit alle geledingen van de Raad en daarbuiten. Want na de koppen in de lokale pers  ‘Fractie GOP zet voorzitter aan de kant’, ‘René Sweijen nieuwe fractievoorzitter GOP’, Van zetelroof naar partijroof’ (uit de koker van Kwekkeboom), kregen we donderdag als klap op de vuurpijl en slagroom op de taart: René Sweijen uit GOP gezet.
Het politieke vonnis van Sweijen lijkt hiermee wel zo ongeveer getekend. Z’n cv van afgelopen jaar maakt hem volstrekt ongeloofwaardig. En hij levert met z’n gehannes een twijfelachtige bijdrage aan het toch al kwetsbare imago van de gemeentepolitiek. Zetel maar  inleveren, zou je zeggen. Die gaat dan volgens de gemeentewet terug naar BNM. Rest de vraag wat zijn positie is in de Raad gedurende de vier weken waarin hij de tijd krijgt om in beroep te gaan tegen het feit dat hij uit de GOP is gezet.
Misschien het moment om die fusiebesprekingen maar weer ’s uit de mottenballen te halen. Er dient eerst wel wat oud zeer gladgestreken te worden. De gemeente Gooise Meren is gebaat bij een sterke club met vier zetels waarvan de vertegenwoordigers in de afgelopen jaren ruimschoots bewezen hebben, constructief  en kundig oppositie te kunnen voeren.

Advertenties
reacties
  1. Beus schreef:

    Een doortimmerd interview.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s