Geen aprilgrap dus

Geplaatst: 9 oktober 2016 in actualiteit, blended community, folklore, gelezen, Gooise Meren, inspraak, Naarden, nostalgie, overheid, politiek, zorg

27d9cc24-8812-437b-95f2-a9d0a59dec94_thumb840

In de plaatselijke pers en in de social media deze week de nodige ophef over een nieuw gemeentewapen voor de Gooise Meren.
Gemeentewapen?
Godzalmebewaren. Wat een treurnis toch weer.
Het zal me toch werkelijk aan m’n reet roesten.
Altijd gedacht dat er voor een stad een heraldisch verleden nodig was om  zo’n dingetje te mogen voeren.
Iets met bulderende kanonnen en een hoop dooien.
Uit m’n onderwijstijd herinner ik me nog haarscherp dat ik van een pukkelig knaapje het pistool  confisqueerde  dat wel verdomd veel gelijkenis vertoonde met het courante Russische schiettuig waarmee een beetje moslimterrorist tegenwoordig goeie sier maakt. Waarop ik als reactie kreeg: ‘Twee uur geschiedenisles en je weet dat je niet zonder kunt.’
Ik bedoel maar.
Geweld is van alle tijden.
Maar er moet potverdorie toch wel op z’n minst een flinke partij plaatselijk bloed gevloeid hebben, wil het überhaupt tot zo’n wapen komen.
Als in ons grijze verleden de wonden gelikt waren, en wij weten in Naarden wel zo ongeveer waar we het over hebben, knutselde men tot ieders tevredenheid zo’n symbolisch en meestal foeilelijk gedrochtje in elkaar.
Qua lelijkheid lijken de beide keuzemogelijkheden voor de Gooise Meren ruimschoots aan de strenge eisen te voldoen. Moet pijn doen aan de ogen van een beetje eigentijdse vormgever die z’n vak serieus neemt.
Het enige wat er nog aan schort bij zo’n 1-jarig fusiegedrochtje is dat roemruchte verleden.
We mogen, als je een blozende Jelmer Kruyt mag geloven,  pro forma in de periferie van de besluitvorming nog wat meekeutelen over de details. Wil je er nog een kroon van bladeren en twee parels bij? Iets meer geel?  Laat het vooral weten.  En als doekje voor het bloeden valt er voor de ‘bloedgroep’ Muiden ook nog best wat binnen te slepen.
Alle moeite kunnen we ons trouwens besparen want over een jaar of wat worden we geheid weer ingelijfd in een nog groter gemeentelijk knip- en plakwerkje en dan begint de hele ellende weer van voren af aan.
Regeren blijft toch een beetje vooruitzien.
Onze Naardense vlag schijnen we van onze geoliede gladiatoren voorlopig nog te mogen laten wapperen.
Een genereus gebaar. Blij toe.
Onlangs huldigden we hier nog een Olympische kampioen met plaatselijke roots.  De gemeentelijke legpenning ging aan z’n wilskrachtige neus voorbij. Want ook die schijnt nog in de maak te zijn.
Hadden we er daar op het Stadskantoor nog niet een paar van liggen?
De macht van de verzamelde onbenulligheid kent amper grenzen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s