20160911_113402.jpg

Met openingen onderhoud ik al jaren een liefdevolle relatie. En al helemaal als het om die van onze Naardense Open Monumentendag gaat.
Half twaalf is kennelijk een tijdstip waarop je je met de grootst mogelijke moeite tussen de klamme lappen vandaan kunt rukken. Zeker als je amper bekomen bent van een  zinderende, van de nodige alcoholica vergeven, gondelvaart op zaterdagavond,  De kekke badges van de organisatoren overheersten. De opengereten wonden die  het recente schoorsteenbrandje bij de met elkaar over de vestingkeien rollebollende monumentenjongens en -meisjes had aangericht, waren gelikt.
Ze waren helemaal klaar voor hun jaarlijkse kunstje. De intieme tegenhanger van het flinterdunne culturele geweld dat Bussum drie dagen in z’n greep heeft. Het verrassende koperensemble van ons onvolprezen vendel trouwens ook, dat voor een buitengewoon aardige muzikale omlijsting zorgde. Nu nog een inspirerend peptalkje van wethouder Miriam en het nostalgische feestje kon los.
Voor de jongste generatie moet dat evenwel, net als onlangs bij de huldiging van onze gouden Rio-ganger, op een bittere teleurstelling uitgelopen zijn. De standaard openingszin van onze  gelegenheidsburgemeester ‘Beste mensen, jongens en meisjes’ suggereert in ieder geval een treurige tweedeling die ondubbelzinnig aangeeft dat de jeugd nog een fikse proeve van bekwaamheid heeft af te leggen voordat ze definitief ingelijfd kan worden in de mensheid.
Eerst maar even de slechte berichten: de met veel tamtam aangekondigde opendraaing van de historische kraanbrug van Fort Ronduit konden we, ondanks dat de SMB alle hulp had toegezegd, wel shaken.
Om veiligheidsredenen.
Van de wal in de sloot dus.
De loco had ter compensatie een brisante verrassing voor ons in petto: het tot op heden nogal mysterieuze Bastion Oranje zou op deze dag voor het eerst geopend zijn.
Maar om nou te zeggen dat dat vestingwerkje bij nader inzien een echte open indruk wekte: nou nee!

14292233_1794703660773945_6590253334898399257_n
foto: Erik-Jan Geniets

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s