Naarder Nieuws en de containerbegrippen

Geplaatst: 21 augustus 2016 in actualiteit, afscheid, burgerinitiatief, cultuur, gelezen, inspraak, kleinkunst, media, Naarden, theater, zorg

 

Hoed

Een grote ontmoetingsplek, dat is  wel zo ongeveer het doel dat een initiatiefgroep vanuit de Stichting Kunstkring Naarden voor ogen heeft met de beoogde nieuwe bestemming van gebouw De Hoed. En hoewel de Stichting helemaal niets heeft tegen multicultureel, in tegendeel zelfs, zou het  door de krant gehanteerde containerbegrip ‘multicultureel centrum’ wellicht tot misverstanden kunnen leiden. Laten we het voorlopig maar houden op ‘Sociaal-Cultureel Centrum’. Maar er wordt nog gezocht naar een wat minder beladen noemer. Ook over de naam ‘De Hoed’ waarmee nogal wat mensen niet zo gelukkig zijn, valt uiteraard te praten.

De initiatieven van de Stichting dateren al van een paar jaar terug. Met een geïnteresseerde geldschieter in de gelederen stond aanvankelijk de koop van het gebouw voor ogen. Een onmogelijkheid, zo bleek al gauw. Het maakt deel uit van de Naardense Vestingwerken, waarover de NMO sinds enige tijd de scepter zwaait. Het enthousiasme van de initiatiefnemers werd er niet minder om. Onderzoek in Naarden Vesting leerde immers dat er binnen de wallen een zeer duidelijke behoefte is aan een dynamische ontmoetingsplek waar sociaal-culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Waarna contact werd gezocht met de NMO. Of SMB (Stichting Monumentenbeheer), zo je wilt.

Afgelopen half jaar is er in een uitstekende sfeer een aantal gesprekken gevoerd. De SMB koos uiteindelijk NIET voor een commerciële gegadigde (waar meer aan te verdienen zou zijn) maar omarmde vanuit een zeer welkome filosofie uitdrukkelijk de plannen van de Naardense initiatiefnemers. En hoewel er organisatorisch nog heel wat te verhapstukken valt, komt het geheel nadrukkelijk in een stroomversnelling.

De SMB geeft het gebouw aan de buitenkant een fikse opknapbeurt. En ook neemt ze in goed overleg met de initiatiefnemers een ingrijpende interne verbouwing voor haar rekening die tegemoet komt aan een aantal wensen met betrekking tot het multifunctionele karakter. Daarbij dient uiteraard terdege rekening gehouden te worden met de omstandigheid dat we hier te maken hebben met een monument. De finishing touch ligt bij de Stichting zelf. Een flinke klus die met vrijwilligers geklaard moet worden. Het hele project wordt sowieso een omvangrijke  VRIJWILLIGERSAANGELEGENHEID  want de exploitatie van het Centrum wordt er eentje zonder winstoogmerk.

De SMB heeft de huidige gebruikers de huur opgezegd. Voor de toneelvereniging  ToVeNaar, begrijpelijk, een fors probleem.  Het gebouw moet met het oog op de verbouwing volledig ontruimd worden.  Wellicht voor ToVeNaar het moment om het mes te zetten in een enorme hoeveelheid bezittingen in opslag die vermoedelijk al jaren niet meer gebruikt worden. Daarnaast moet er in overleg met de SMB een plaatsvervangende ruimte gezocht worden voor een aantal voor hen vitale attributen.
Misschien het moment om nog eens zeer nadrukkelijk te beklemtonen dat het geenszins de bedoeling is om ToVeNaar uit het gebouw te werken. Integendeel, de toneelvereniging staat uiteraard bovenaan het lijstje van gegadigden die de Stichting in de nabije toekomst  buitengewoon graag verwelkomt.
De Stichting was zelf niet in de positie om te ‘onderhandelen’ met de huidige gebruikers. Dit lag geheel op de weg van de SMB. Er is daarnaast wel degelijk contact geweest met ToVeNaar waarbij de initiatiefnemers duidelijk hebben aangegeven dat de ‘ontruiming’ wat hen betreft van tijdelijke aard is.
Als de tijd rijp is, heeft de Stichting trouwens het voornemen in contact te treden met ALLE mogelijke gegadigden die in de toekomst gebruik willen maken van het Centrum.
Zo breed mogelijk dus.

Daarnaast zijn er eerste verkennende en uitermate positieve  besprekingen gevoerd met de exploitant van het Andreashuis dat voor een deel in dezelfde vijver gaat vissen als de Stichting. De constructieve opstelling van het Andreashuis met haar know how is hartverwarmend. Daarnaast zal ook gepraat worden met de eigenaar van het fonkelnieuwe Vestinghotel die aangegeven heeft ook een culturele poot aan zijn onderneming te willen verbinden. Kortom, een mogelijke bundeling van krachten om in de toekomst Naarden een vibrerend cultureel hart te bezorgen.

Voor de beeldvorming is zo’n ontruiming natuurlijk niet zo geweldig. Er viel enig gemor te lezen in de plaatselijke social media. Paul Vuijst heeft gelukkig voor z’n inzameling inmiddels een nieuw home gevonden in de Schakel. Het is heel goed mogelijk dat deze locatie wel eens veel geschikter zou kunnen blijken dan de Hoed.
En met de toneelvereniging komt het dik voor elkaar.
Rest een ongekende hoeveelheid positivisme en dadendrang die er gegroeid is voor het Hoed-project.
Er melden zich regelmatig nieuwe belangstellenden die staan te trappelen om deze onderneming tot een succes te maken. Iedereen die denkt met zijn/haar specifieke expertise een bijdrage te kunnen leveren, is van harte welkom. En  straks kunnen we voor die finishing touch uiteraard niet genoeg Naarders gebruiken die hun handen uit de mouwen willen steken.
We gaan er een toplocatie van maken!

 

Advertenties
reacties
  1. Joop boot schreef:

    Beste Frans.Prima informatie.
    Het bestuur van de stichting ‘Historische Haven Naarden’ blijft ook graag geïnformeerd worden over de verdere ontwikkeling van het gebouw De Hoed. Wij hebben intussen ook over onze plannen voor de HHN uitstekende contacten opgebouwd met SMB.
    Joop Smeets

  2. Dit is een duidelijk verhaal Frans. En de uitvoering zal wel lukken , maar wat versta je onder cultuur,dat zal in de toekomst nog wel wat commotie geven .maar daar kom jij wel uit
    ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s