……. en omstreken ?

Geplaatst: 2 augustus 2016 in cultuur, Facebook, gelezen, Gooise Meren, media, Naarden, nostalgie, overheid, politiek

Bussum

Of je er nou een fan van bent of niet, feit is dat vanaf 1 januari Naarden, Bussum en Muiden door een onbegrijpelijke speling van het lot in ieder geval bestuurlijk en administratief door één deur moeten. Over die merkwaardige combinatie moeten we ook maar niet langer meer zeuren.
Wat mij betreft hoeft het ook helemaal niet te komen van dat al even kunstmatige wij-gevoel in de Gooise Meren. En waarom ook eigenlijk? Daarvoor hebben de fusiepartners een te lange eigen traditie van sociale identiteit. En wat is er mis met een aangenaam vleugje chauvinisme op z’n tijd?
Op Facebook doen allerlei groepjes hun stinkende best om hun worsteling met die identiteit te benadrukken.
Het fraaie ‘Naardenezen’ met 1741 leden kent geen identiteitscrisis. Veel, bijzonder interessant, historisch materiaal. Geen wonder, onze vestingstad heeft binnen haar muren enkele auteurs die wat dat betreft van de hoed en de rand weten. Maar ook het dagelijkse Naardense leven anno 2016 komt ruimschoots aan bod.
‘Inwoners van Naarden’ (230 leden) leidt een wat zieltogend bestaan. Er zit historisch gezien en qua ledenbestand een behoorlijke overlap met Naardenezen. Hoogste tijd voor een voor een voor de hand liggende en in dit geval zinvolle fusie. Wat de KVP, de AR en de CHU ooit flikten, moet hier zeker kunnen.
‘Inwoners van Gooise Meren’ (2141 leden) heeft z’n roots duidelijk in Muiden liggen. Lange tijd wekte het de indruk een soort lokale Marktplaats voor de Muidense middenstand en promotiesite voor de plaatselijke horeca te zijn. Af en toe doen ze hun best om over de eigen gemeentegrenzen te kijken. Maar een spagaat blijft het.
Helemaal geen bezwaar tegen ‘Inwoners van Muiden’.
Dat schept duidelijkheid.
‘Nieuws uit Bussum en omstreken’ is het speeltje van ene Abderahim. Een aimabele en enthousiaste Bussum-fan wiens nickname Black Label Invest (??) voor mij onweerstaanbaar riekt naar gerenommeerde Schotse whisky. Heeft ie een drankenwinkeltje in ons buurdorp?
Als Naardenees scroll ik regelmatig met belangstelling door zijn kolommen. Kritisch is Abdel niet. Er is bijvoorbeeld afgelopen jaren toch waarachtig de nodige commotie geweest over de Scapino-plannen, een koe die hij deze week weer ’s risicoloos uit de sloot haalde? En ook kritische bijdragen van buiten worden niet geplaatst. Ik deed wel eens een vergeefse poging. Nee,veel liever registreert hij feitjes en weetjes uit het dagelijkse Bussumse leven.
En dat vinden die 1540 leden prima.
Ik ook trouwens.
Dat Bussum het Hart van de Gooise Meren zou zijn, staat overigens nog ter discussie.
Zei de chauvinistische Naardenees.
Gisteren plaatste hij een historische foto van het Naardense Jan Tabak, waarmee hij eindelijk (na een paar honderd bijdragen over Bussum) de toevoeging en omstreken waar maakte.
Ach Abdel, maak er gewoon weer ‘Nieuws uit Bussum’ van.
Niks op tegen toch?
We lezen het toch wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s