Walking voetbal

Geplaatst: 11 juni 2016 in actualiteit, crisis, foeballuh, gelezen, media, Naarden, sport, taal, zorg

Nieuwe afbeelding (2)

Op zoek naar de echo van Naarden en Bussum belandde ik in het in 28 pagina’s samengeperste leesplezier van de Gooi en Eembode. Jawel, in een nieuw jasje. ‘Het vertrouwde nieuws met een nieuwe vormgeving en in een creatievere opmaak’, ronkt het wekelijkse advertentieperiodiekje met lichtvoetige redactionele intermezzo’s.
Het sportieve wel en wee van Naarden draag ik een warm hart toe. Reden om meteen maar ’s met kloppend hart op te stomen naar pagina 3, waar starreporter Britte Ham paginagroot het diepe induikt met Rob Snijders, de kakelverse praeses van NVC, onze plaatselijke voetbaltrots.
Bij de chocoladeletters van de kop boven het artikel was het meteen al fors slikken geblazen.
NVC KLAAR OM DOOR TE GROEIEN.
Lichtelijk ongesteld word ik bij dit modernistische, pleonastische gekeutel in de categorie ‘naar beneden vallen’, ‘omhoog stijgen’ en ‘een mogelijke kans’. Groeien is een proces. Leg mij eens uit wat de meerwaarde van doorgroeien nou precies is. Het bekende vervuilende taalgebruik uit het kookboekje waar iedere zichzelf respecterende mediatrainer z’n wonderrecepten uit haalt.
Rob was al drie jaar secretaris voordat hij tot het hoogste ambt geroepen werd. Wat de centjes betreft moet het daar aan de Amersfoortse straatweg bij zijn aantreden trouwens een regelrechte kolerezooi zijn geweest, getuige z’n openingsstatement: ‘We hebben vier jaar geleden eerst de erfenis geconsumeerd en vooral financieel orde op zaken gesteld. Stevige taal uit de mond van de voorzitter van een cluppie dat ‘Voetbal is vriendschap’ als motto heeft.
Maar er zijn meer vragen.
Als we vroeger op school bij de laatste gymles voor de vakantie mochten kiezen hoe we dat uurtje wilden opleuken, kozen we steevast voor apenspel of zitvoetbal. Over dat eerste vermaak werd op een gegeven moment een veto uitgesproken. De verzekeringsmaatschappijen waren not amused over de levensbedreigende capriolen die wij uithaalden. En ook het primitieve geweld dat losbarstte bij een potje zitvoetbal, valt met geen pen te beschrijven. Daar kan menige bikkelaar op de groene velden zelfs anno 2016 een forse punt aan zuigen.
NVC gaat, als het aan Snijders ligt, binnenkort helemaal uit z’n dak voor Walking Voetbal. Na het treurige Nordic Walking dat ook al vlees noch vis is, gaat voetballend Naarden binnen afzienbare tijd spazierend door het leven. Althans de 55-plussers, zo moeten we begrijpen. Je reinste mietenvoetbal dus. Eerdaags gaan de plannen uitgerold worden. Een unieke kans voor Britte om écht de diepte in te gaan, zou je denken. Maar nergens in haar stukje wil duidelijk worden wat we ons er nou precies bij moeten voorstellen. Gaat NVC het Ajax-concept, waarmee Frank de Boer de trouwe fans massaal uit de Arena joeg, aan het hart drukken? Tikkie breed, tikkie terug, tikkie breed enz…. Krijgt een ambitieus loopwonder dat het in z’n botte hersens haalt om een sprintje langs de lijn te trekken, onmiddellijk een vette gele kaart aan z’n reet?
We komen het niet te weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s