De keerzijde van de medaille

Geplaatst: 23 mei 2016 in actualiteit, Festival Naarden UIt de kunst, humor, Naarden, taal, zorg, zuinigheid

ANNIE MGMoet je als uitgever van het werk van Annie MG niet stinkend blij zijn als een stelletje enthousiastelingen het in z’n hersens haalt om een twee dagen durend festival te organiseren dat geheel en al in het teken staat van één je succesvolste auteurs?
Weliswaar al een aantal jaren hemelend. Maar toch.
Het festivalteam werkt zich ongesubsidieerd en op basis van volledige vrijwilligheid drie slagen in de rondte om z’n bezoekers een barstensvol en uiterst gevarieerd programma aan te bieden. Prominente sprekers, muzikale happenings, een batterij sprankelende workshops, noem maar op. Je kunt het niet gek genoeg bedenken. De organisatie loopt als een zonnetje. Verschillende medewerkers bieden in hun enthousiasme aan om hun bijdrage aan het geheel gratis en voor niets te leveren.
Dat schiet wel op.
Maar met die uitgever loopt het van meet af aan nogal stroefjes.
Om maar ’s een understatement te gebruiken.
Portretrechten, auteursrechten, enz.
Een wereld waar je als goedwillende amateur geen weet van hebt.
De kassa rinkelt.
Voorbeeldje? Alle middenstanders hadden op hun etalageraam een gedicht van Annie, passend bij hun nering. Deel uitmakend van een leuke puzzeltocht. Alleen al het bedenken ervan was een hele klus. Maar wel ontzettend leuk, als je de reacties van de oplettende festivalgangers mag geloven. Mocht je echter denken dat dat zo maar kan, vergeet het maar. Of alle teksten maar even doorgemaild kunnen worden. Meer dan 800 woorden betekent dat je de knip moet trekken.
En over die 800 ben je zo heen met een winkel of twintig.
De kassa rinkelt.
Nog een voorbeeld? Op de Facebooksite van het festival werd de zeer succesvolle Takkiewandeling aangekondigd. Daarbij werd een illustratie van de uitgever gebruikt. Binnen een half uur heb je een mailtje in je box: onmiddellijk verwijderen. Of ze daar in Amsterdam niks anders te doen hebben dan de ontwikkelingen in Naarden van minuut tot minuut te volgen. Tekeningen gebruiken van de illustrator van het eerste uur is ook uit den boze. Dan loop je weer tegen de holding van de (overleden) Fiep Westendorp aan.
De enige bij wie naar aanleiding van zo’n festival wat aan de strijkstok blijft hangen is de uitgever. Die bepaalt, by the way, ook welke boekhandel het (alleen) recht heeft om op zulke dagen de boekverkoop te verzorgen. Nou dragen we onze superenthousiaste Bussumse vrienden van Los een bijzonder warm hart toe. Maar je (enige) eigen Naardense boekhandel staat gewoon buiten spel.
Geen beste beurt van uitgever Querido.

Advertenties
reacties
  1. Ben Blaas schreef:

    Turkse toestanden, censuur, kliklijnen, de lange arm van de aandeelhouders van Querido rijkt kennelijk tot diep in het vrijwilligerskamp binnen de Vesting.
    Als Annie hierover hoort….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s