Vijf tintelende tips

Geplaatst: 29 april 2016 in actualiteit, burgerlijkheid, consument, gelezen, Gooise Meren, humor, literatuur, media, Naarden, persoonlijk, taal, zorg

CfW3FlfWwAQzsPMWe mogen dan wel onze stinkende best doen om in de uitloop van een heuse economische crisis een beetje onze broek op te houden. Maar als je de gelikte glimblaadjes ziet die als paddenstoelen uit de Gooise zandgrond schieten, zou je anders vermoeden.
Poen zat in onze contreien.
De Vereniging Vrienden van het Spiegel in Bussum scheidde onlangs al weer haar elfde magazine af. Spiegelschrift.
Een heus themanummer.
Toen ik als 11-jarig knaapje neerstreek aan de Zwarteweg, op de rand van Naarden en Bussum, zat er volgens mij nog een ‘h’ in de naam van de villawijk die sinds 2007 door het Rijk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De algehele versobering en bezuinigingen zullen daar wel debet aan zijn. Die ‘h’ vind je tegenwoordig nagenoeg alleen nog terug in de naam van het elitaire tennisclubje even verderop. Lag trouwens tot voor kort op Hilversums grondgebied maar mag tegenwoordig delen in de algehele feestvreugde van de Gooise Meren.
Zwarteweg, halverwege de vijftiger jaren. Tijdens m’n eerste verkenningstochtjes op de fiets verdwaalde ik prompt in het onbegrijpelijke doolhof van kronkelende laantjes die de indruk wekten in een later stadium bij wijze van service aan de villabewoners aangelegd te zijn.
Ik moet toegeven: nadat ik m’n hielen gelicht had, is het daar zienderogen opgeknapt.
Spiegelschrift dus.
Verwacht geen simpel clubblaadje voor de naar sensatie hunkerende ‘nouveau riche’ op het niveau van de aloude schoolkrant. De beproefde broedplaats voor schrijvers (en dichters) in de dop die, immer vechtend tegen de dodelijke deadline, hun quasi literaire, opstandige pennenvruchten in blijde verwachting aan het papier toevertrouwden. Ook in Spiegelschrift dienen de redactionele bijdragen voornamelijk om de achterkanten van de lucratieve advertentiepagina’s te vullen. Blaadjes maken is business.
En ‘gespiegeld’, vooruit, laat ik die open deur maar eens intrappen, wordt er ook bitter weinig.
De enige die de algehele malaise enigszins weet te ontstijgen is columniste Eefje Pleij die met haar tone of voice zorgt voor wat amusant verbaal vuurwerk tussen al het vrijblijvende gekeutel. Maar die is dan ook een oud-leerling van me. En dat verklaart veel.
Maar goed. Het voorjaarsnummer 2016 is dus een themanummer. No way dat ze zich bij de chic van het Spiegel ook maar een moment druk hoeven te maken over actuele zaken als pak ‘m beet het vluchtelingenprobleem. Een AZC aan de Groot Hertoginnelaan zit er niet in. Dat zoeken ze aan de andere kant van het dorp, bij Crailo, maar uit. Dan alle energie maar in Bensdorp, de kwaliteit van de glasvezelkabel en de kleur van de stoeptegels.
Dat is het wel zo’n beetje.
En nu dus: Hoe veilig is het Spiegel?
Een booming thema natuurlijk in een wijkje waar wel wat te halen valt. Maar je grijpt toch ter plekke vertwijfeld naar het infuus als je leest welke vijf tintelende tips de redactie er uiteindelijk samenvattend uit weet te persen?
1.Draai de deur op slot als je weggaat
2.Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt
3.Sluit alle ramen als je weggaat
4.Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
5.Haal ladders en vuilcontainers weg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s