Koppie d’r bij ?

Geplaatst: 5 april 2016 in actualiteit, afscheid, consument, crisis, geloofsbeleving, kleinkunst, kunst, Muziek, Naarden, zorg

kop

Hoe meer die Grote Kerk van ons gebruikt wordt, des te beter.
Waarvoor dan ook.
Vind ik.
Laat m’n ouwe heer zaliger het niet horen. Die had daar zo z’n eigen ideeën over. Minstens één keer des zondags werden wij door hem naar ons reformatorische godshuis gedreven waar ons een gijzeling van anderhalf uur wachtte. Ik ging voor de muziek, al begreep ik van de tekst die er op gezet was vaak geen tittel of jota. Net zo min als van de oratorische hoogstandjes van de bevindelijke voorgangers met hun hel en verdoemenis.
Ik kon m’n kop er maar bar moeilijk bij houden.
Met de secularisering ging het in sneltreinvaart bergafwaarts met het kerkbezoek. Nu alles wat ons verbond dreigt weg te vallen, gaan mensen driftig op zoek naar eigentijdse rituelen met bijbehorende ankers. Gevolg: leegstand van de (vaak monumentale) gebouwen die niet meer te exploiteren zijn. Kunstbeurzen, parelkettingevenementen als La Table. Sta er vooral niet raar van te kijken als er komend jaar trapezewerkers gaan zwieren. Deze week het feestje van Modeca.
Ter geruststelling: je hoeft je kop er niet bij te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s