Ik kan er geen ruk mee

Geplaatst: 23 maart 2016 in actualiteit, burgerlijkheid, folklore, gelezen, Gooise Meren, humor, inspraak, internet, Naarden, overheid, politiek, zorg

1509650_919784631471283_5637714823454481223_n

Het is feest. We mogen meedenken over het profiel van de nieuwe burgemeester Gooise Meren. Even het splijtende enquêteformuliertje invullen en de toekomstige burgervader/moeder springt naadloos uit de hoge hoed. Dat kan via internet. Virtuele vrolijkheid dus. Maar je mag je diepste zielenroerselen ook in een envelopje (zonder postzegel, dat dan weer wel) via Tante Pos naar de Bussumse Brinklaan sturen.
Naadloos?
Was het maar waar.
Op de kop af 10 vragen, een mooi rond getal, heeft een geïnspireerd organisatiebureautje in opdracht van GM voor ons opgehoest. De schone schijn van het intellectuele genot van heuse inspraak. Kinky meedenk-romantiek in een verwarrende setting die je vanaf vraag 1 onderdompelt in de meest existentiële twijfels. Want we moeten binnen de gestelde randjes kleuren en dat valt om de donder niet mee. Met verwarrende keuzes tussen krokant conservatisme en progressieve overmoed waarin iedere nuance ontbreekt.
In maar liefst zeven hokjes mag je telkens genuanceerd losgaan op twee gesuggereerde uitersten die in de praktijk helemaal geen uitersten zijn. Het hangt er immers maar van af om welke thema’s het telkens gaat. Maar je moet kiezen. Want de (‘dan maar’) middenpositie is, hoe je het ook probeert, niet aan te vinken. Zes hokjes dus.
Op het moment dat je het over jezelf hebt, ben je jezelf niet meer.
We nemen de lezer even mee.

Vraag 1
Mijn nieuwe burgemeester is
daadkrachtig en snel ……………………………….wijs en bedachtzaam
Met in het achterhoofd de onverkwikkelijke Bussumse Scapino-affaire is zoiets als daadkracht lokaal een behoorlijk besmette eigenschap geworden. Burgervader Heijman liet z’n partner in crime wethouder Barneveld (VVD) die brutaalweg op de stoel van de projectleider ging zitten, z’n gang maar gaan. Die aan alle kanten lekkende plannetjes moesten en zouden er, vlak voor de verkiezingen, doorgedrukt worden. En dat ondanks het onder het tapijt gemoffelde, zeer kritische rapport van de Rekenkamer en de aanbevelingen van enkele planologen die het nodige onderzoek verricht hadden. Beschamend.
Maar met alleen wijsheid en bedachtzaamheid win je de oorlog ook niet.
Vraag 2
Beslist op basis
van gevoel ……………………………………………………… harde feiten
Uiteraard zijn de keiharde feiten doorgaans bepalend bij je beslissingen. Soms moet je wel eens bijsturen op basis van gevoel. En wat is daar mis mee?
Vraag 3
Richt zich op
uitdagingen van vandaag…………………………………….. de toekomst
Een burgemeester die de uitdagingen van nu negeert is een lulhannes. Als hij/zij geen oog heeft voor de toekomst, is hij/zij ook geen knip voor de neus waard.
Vraag 4
Richt zich op
taken …………………………………………………………………. mensen
Een burgemeester is een manager. Ziet er op toe dat de wethouders hun taken zo goed mogelijk invullen. Maar een keiharde manager zonder oog voor de menselijke kant, gaat het in geen enkele gemeente trekken.
Vraag 5
Is
rustig en betrouwbaar…………………………. enthousiaste vernieuwer
Een rustige, betrouwbare burgervader/-moeder die op z’n tijd zijn/haar neus niet ophaalt voor broodnodige vernieuwing bestaat dus niet? Merkwaardig
Vraag 6
Is
formeel …………………………………………………………….. informeel
Een burgemeester die de aftrap verricht bij een jubileumwedstrijd van de plaatselijke voetbalclub laat het wel uit zijn/haar hersens om het sportvolk te vermoeien met formele, bestuurlijke tegeltjeswijsheden. Maar als onze koning in hoogst eigen persoon de Naardense Matthaeus bezoekt, bejegen je hem ook weer niet in, pak ‘m beet, de stijl van Lucky TV.
Vraag 7
Is
inde wijk……………………………………………….. op het gemeentehuis
Je gezicht laten zien in de gemeente, daar is niks mis mee. Maar als, zoals enige tijd geleden in Bussum gebeurde, een (loco-) burgemeester met een bloemetje op de stoep staat bij een weduwe die kort daarvoor haar man verloor, om haar te feliciteren met haar 60-jarig huwelijk, kan ie maar beter achter z’n bureautje aan de Brinklaan blijven zitten.
Vraag 8
Zorgt voor
een sterke positie in de regio……………………………. sterke gemeente
Je bedenkt ut maar.
Vraag 9
Heeft ervaring uit
politiek bestuur ……………………………… samenleving / bedrijfsleven
Zonder ervaring in politiek bestuur hoeft een aspirant-burgemeester het niet in z’n hersens te halen om een sollicitatiebrief te sturen. Bij de combinatie-keuzemogelijkheid samenleving/bedrijfsleven krijg je de indruk dat het organisatiebureautje bij vraag 9 (en het moesten er 10 worden) langzamerhand de weg ook kwijt raakte. Een restgroepje dan maar waar je de nodige vraagtekens bij kunt zetten. Tenzij je natuurlijk vindt dat het bedrijfsleven synoniem is voor de samenleving.
Vraag 10
Is een
burgervader/-moeder……………………………………………….. manager
Burgers, althans in Naarden, hebben over het algemeen een schijthekel aan managers in het openbaar bestuur. Maar op een burgervader/-moeder die dagelijks snikkend van het medeleven bij je op de stoep staat, zitten ze ook weer niet te wachten. Laten we het maar op een gezonde combi houden.

Alles afgerond met een heuse open vraag
Als ik denk aan de nieuwe burgemeester van de Gooise Meren, dan zie ik iemand die……..
En dan kun je opeens naar hartenlust en ongelimiteerd los gaan op je formuliertje.
Zouden ze met deze sigaar uit eigen doos wat kunnen?
Ik vrees het ergste.
……dan zie ik een wijs en bedachtzaam iemand die waar nodig daadkrachtig en snel inspeelt op de vaak gecompliceerde lokale problematiek. Die zich baseert op de keiharde feiten maar ook weer niet aarzelt om bij te sturen op basis van zijn/haar gevoel. Taakgericht maar met oog voor de menselijke maat. Een helder oog voor de realiteit van vandaag maar ook met een duidelijke visie op de toekomst. Rustig en betrouwbaar maar als de situatie er om vraagt: innovatief. Die een unieke synthese tot stand weet te brengen tussen formeel en informeel gedrag. Die van tijd tot tijd de werkkamer in het stadhuis moeiteloos verruilt voor de haarvaten van de samenleving. Geschoold in het politieke bestuur. Maar die duidelijk ook met beide benen in de samenleving staat. Een manager die, als dat zo uitkomt, ook met de nodige menselijke warmte de rol burgervader/-moeder kan spelen.

Zo ongeveer onze ex-burgemeester Joyce Sylvester dus. Maar die steekt tegenwoordig (helaas) al haar empathie in de functie van plaatsvervangend nationaal ombudsman. Waar het ook geen feest is trouwens.

Advertenties
reacties
  1. maadtje schreef:

    Ik kan er ook geen chocola van maken of worst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s