Nostalgisch equilibreren

Geplaatst: 23 februari 2016 in actualiteit, historie, internet, media, nostalgie, televisie, Tour, voetbal, zorg

mistwedstrijd-ajax-liverpool-385

De komkommertijd in de televisiebranche slaat onverbiddelijk toe. Aanstaande vrijdag mogen we op NOS.nl de Elfstedentocht 1986 nog eens dunnetjes over doen. Die van koeienboer Evert van Benthem uit (toen nog) Sint Jansklooster. En onze Alex natuurlijk. Vlak dat vooral niet uit. Zou die ‘m écht helemaal uitgereden hebben? Dat moet dan z’n laatste wapenfeit van enige importantie geweest zijn.
Omdat het op de kop af dertig jaar geleden is.
Het Klokhuis, het Zap Weekjournaal, de achterkant van de VPRO-gids en Bert en Ernie worden in stelling gebracht om onze jeugd bij te praten inzake de meest elementaire informatie over deze Tocht der Tochten. Want de jongelui weten bij God niet waar wij het over hebben als we achteloos de namen Bartlehiem en Bonkevaart laten vallen.
Of ze het evenement ook live kunnen ontvangen op hun Nintendo?
De rollators en scootmobielen stomen vrijdag massaal op naar recreatiezalen in de tehuizen voor demente bejaarden. Het langetermijngeheugen is zo wat het enige wat nog rest. En dat willen we in de toch al zo geplaagde zorg natuurlijk optimaal activeren. Weet die grijze plaag veel.
Eindelijk weer een Elfstedentocht!
Het gaat een niet te stuiten hype worden. Dit moet zo ongeveer zijn wat staatssecretaris Dekker voor ogen stond toen ie z’n plannetjes ontvouwde voor het om zeep helpen van de publieke omroep.
Ik heb het spoorboekje voor komend jaar er voor het gemak maar even bij genomen. Dan kun je de twee meest in het oog springende evenementen vast noteren.
Op 15 juli (ook de hele dag) staat de langste etappe uit de Tour de France ooit op de speellijst. 1920. Les Sables d’Olonne-Bayonne. 482 helse kilometers.
Dat waren nog eens tijden. De verboden snoepdoos werd, ver voordat er ook maar sprake was van dubieuze typjes als Lance Armstrong, al kwistig gehanteerd. Je zult het helaas moeten doen met zwart-wit beelden. Het is niet anders. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met een tien uur voortsukkelende voice-over van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra die de Hilversumse technici ingeprikt hebben. Een etappe waarin de godganse dag werkelijk geen zak gebeurde. Maar daar weten Maarten en Herbert op de van hen bekende wijze wel raad mee. Liefde voor voetbal is in de eerste plaats: eindeloos gelul over voetbal. Met wielrennen is het niet anders.
Op 27 november gaan we met z’n allen 48 uur lang Open het Dorp van 1962 nog eens dunnetjes overdoen. Starring Mies Bouwman en dokter Arie Klapwijk. Mét de luciferdoosjes. Nog strontmazzel dat prinses Wilhelmina een dag later de pijp aan Maarten gaf, anders was het drama niet te overzien geweest. Ach, onze Mies, die kort daarna van d’r voetstuk gesleurd werd naar aanleiding van haar gewraakte deelname aan ‘Zo Is het Toevallig…….’
De onderhandelingen over de uitzendrechten van Ajax-Liverpool van 7 december 1966 zijn nog in volle gang. Die mistwedstrijd. Op de bovenste ring van het Olympisch Stadion heb ik er geen ene ruk van gezien. Maar ik had de avond van m’n leven. 5-1. Omdat het een dagvullend programma moet worden plakt men in Hilversum gewoon zes keer die twee keer drie kwartier aan elkaar.
Geen hond die het door heeft.
Als er al gekeken wordt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s