Hun biefstukje zit voorlopig geramd

Geplaatst: 10 februari 2016 in actualiteit, consument, crisis, Naarden, persoonlijk, zorg

bastion

Zou het de aantrekkende economie zijn? Geen idee. Maar het lijkt voorlopig weer aardig crescendo te gaan met de horeca in de vesting. De Italiaanse toko van Jan Maurits aan de Marktstraat (die z’n buik aardig vol had van de terrassenoorlog) is overgegaan naar een nieuwe eigenaar die er meteen maar het prozaïsche ‘Oud Naarden’ van heeft gemaakt. ‘De Doelen’ (‘Even Eten & Drinken’, je schijnt er écht wel wat langer te mogen blijven hangen dan ‘even’) is na jaren leegstand weer onder het stof vandaan getoverd. Het voormalige ‘Melati’ heeft als ‘Lokaal’ weer een paar dagen per week de keuken opengegooid. En aan de Nieuwe Haven is de sinds mensenheugenis wat treurig wegkwijnende ‘Turfloods’ uit de spreekwoordelijke as herrezen als een Spaanse Cerveceria Taperia.
Het blijft natuurlijk aardig buffelen om de klandizie over de drempel te krijgen. Maar zolang er in de Grote Kerk maar groots opgezette begrafenispartijen georganiseerd worden, zul je TOV niet horen klagen. Een kekke lunch voor een zangkoor van zestig man dat voor zo’n ceremonie wordt ingehuurd, is niet verkeerd. En ook Limes, dat met een spetterend jazzcafé op zondagmiddag een verrassend nieuw publiek aangeboord heeft, timmert stevig aan de weg.
Alleen ‘Het Bastion’ aan de Turfpoortstraat, het voormalige ‘Bert’s Eetcafé’, was een zorgenkindje. Dreigde ongezien zomaar van de landkaart te raken. Het etablissementje dat een beetje ‘uit de wind’ ligt bij het plaatselijke horecageweld heeft al jaren een ijzersterke buurtfunctie. Iedere woensdag bijvoorbeeld, schuift er een illuster gezelschapje van vrijwel louter omwonenden naar binnen voor de dagschotel. Het moment suprême om het wereldleed van alledag even uitgebreid met elkaar door te nemen.De immer schappelijke tariefjes hoeven in ieder geval geen sta-in-de-weg te zijn.
Omdat met een dreigende sluiting de hoog genoteerde sociale cohesie op de tocht dreigde te komen staan (en ze moesten er vooral niet aan denken om voortaan weer zélf hun piepers te moeten jassen), werd het de hoogste tijd om handelend op te treden.
Een sprankelend collectief van zeven notoire stamgasten sloeg de handen daadkrachtig ineen. Het resultaat: sinds kort hebben de Vesting-Naarders Daan, Bart, Paul, Marco, Hans, Kees en Jan met elkaar de exploitatie, inclusief de hooggemotiveerde gerant Michel die gewoon z’n dingetje kan blijven doen, overgenomen. Als je de ambities voor de nabije toekomst aanhoort, gaat het top worden.De Huiskamer van Naarden.
Een sigaar uit eigen doos, zeg maar. Want als de nieuwe ‘eigenaars’ die stuk voor stuk bekend staan als lieden die bepaald niet in een goed glas spugen, hun vertering niet nauwgezet turven, zuipen de jonge ondernemers binnen de kortste keren hun eigen businessmodel naar de gallemiezen. Maar een geweldig initiatief blijft het. We komen er binnenkort uitgebreid op terug.
Vandaag staan de sliptongetjes op de rol.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s