Alaaf

Geplaatst: 7 februari 2016 in actualiteit, carnaval, Gooise Meren, Naarden, persoonlijk, sociale cohesie

draagbeeldhannahcarnaval

Het spel is op de wagen.
Code Rood.
Eerzame lieden die ik doorgaans met mistroostige blik richting de Naardense weekmarkt zie sukkelen, hebben sinds zaterdagmiddag het juk van de benauwdheid afgeworpen. Gehuld in boerenkielen, het onafscheidelijke glas in de hand, haasten ze zich, ‘Alaaf’ brullend, naar de toog van de plaatselijke horeca, en verderop De Sprong. Voor hun jaarlijkse vierdaagse sacrament van bier en vertier.
Ik heb hoegenaamd niets met carnaval. Sorry. Het zullen m’n calvinistische roots wel zijn. Het leven in het ondermaanse was er, althans in mijn jeugd, niet voor de fun. Dat was een zaak van één en al dodelijke ernst. Het bevindelijke neusje werd arrogant opgehaald voor die bandeloze, zuipende papen. Carnaval is, of was in ieder geval, een gerecht uit de katholieke keuken. En daar dienden we ons als exclusieve uitverkorenen die het patent hadden op het ware geloof, verre van te houden.
Lachen mocht nog niet van onze god.
Even voor de duidelijkheid: carnaval hoort natuurlijk thuis beneden de grote rivieren waar het katholieke geloof, of wat daar nog voor doorgaat, verankerd is in de samenleving. Het moet in je genen zitten. Alles wat er boven de Maas aan goedbedoelde joligheid opgehoest wordt, is puur surrogaat.
In een grijs verleden was ik ooit getuige van De Optocht in Maastricht. Indrukwekkend. In Limburg zie je trouwens geen boerenkiel, de uitdossing bij uitstek van de Hollanders die er zich met een Jantje van Leiden van af maken. Wat me van Maastricht ook bijgebleven is: het zijn de enige vier dagen in het jaar waarop je legitiem de buurvrouw mag pakken. Achter de maskers permitteert de vleesgeworden losbandigheid zich kunstjes die het daglicht normaliter niet kunnen velen. Dat heeft te maken met het aannemen van een andere rol dan in de dagelijkse soberheid. Hetzelfde zie je bij het steeds populairder wordende Haloween.
Wat ik er in ieder geval van begrepen heb, is dat carnaval van oudsher om chaos draait. Chaos als gevolg van de overname van de macht door het volk, en die gesymboliseerd wordt door de plaatselijke Prins Carnaval die bij de opening samen met z’n Raad van Elf de sleutel van de stad krijgt.
Landelijk gezien beschikken we over een Prins van formaat. Onze megalomane geblondeerde mafkees die de onderbuik van onze samenleving bespeelt met z’n theorietjes die van plakband aan elkaar hangen. Hij eist op hoge toon de sleutel van het land op. Maar dat kan ie wel shaken.
Er zijn grenzen.

Geen carnavaller dus.
Ik ken ook mensen die graag met een hengeltje aan de waterkant zitten.
Maar maatschappelijk gezien is het een interessant verschijnsel. Voornamelijk vanwege de sociale cohesie die zo’n evenement binnen onze wallen genereert. En die cohesie was ruim voorhanden als je de moeite nam aanwezig te zijn bij ‘onze’ zaterdagmiddagoptocht. Wat daarbij met bijdragen uit Bussum en de Wijde meren (kristummezielen wat een prinsen) aan pure huisvlijt door de Naardense dreven trok, was ronduit hartverwarmend. Veruit het beste wat in jaren vertoond werd, verzekerde een Mestreechse expert me.
Omdat onze Limburgse broeders en zusters zo’n gelegenheid plegen aan te grijpen om hier en daar wat oude rekeningetjes te vereffenen (de plaatselijke schuinsmarcherende meneer pastoor of sjoemelende provinciale VVD-bestuurders worden genadeloos op de strontkar gehesen) was je benieuwd of er ook hier wat maatschappijkritisch vuurwerk op de playlist stond. Dat had wel wat steviger gekund. Daarnaast zijn we in Naarden natuurlijk een te beschaafd volkje om praalwagens door de Marktstraat te jagen met weliswaar eigentijdse maar leeghoofdige thema’s als ‘Daar moet een piemel in’.  Los van wat mild nagepruttel over die vermaledijde fusie, viel het reuze mee. Het enige aan vilein vermaak was onze ex-burgemeester Rehwinkel (trekt ie nog altijd wachtgeld?) achter de kassa van het spookpaleis,
Onze ‘Naardense’ wethouders Miriam en Marleen verstrekten de sleutel.

rehwinkel

En nou maar afwachten of al die nep-katholieken zich iets aan de huisregels gelegen willen laten liggen.
Woensdag askruisje halen.
En dan veertig dagen vasten, gvd.
Stof zijn en tot stof wederkeren.
Het zal nog een hele toer worden om ze voor de Vleespotten van Egypte vandaan te houden.

Advertenties
reacties
 1. cor3306 schreef:

  aardig stukkie weer Frans….carnaval niks voor mij net als polonaises, ik kom helemaal uit het noorden net als je ex-burgemeester ( die trouwens nog familie van me is)

 2. Anoniem schreef:

  Ik als atheïst, maar waarbij het carnaval wel met de paplepel is ingegoten ( ja wel het carnaval van boven de rivieren) , denk dat u misschien gewoon een drankje mee moet komen doen.. Het is gezellig, en nee niet iedereen vergrijpt zich aan elkaar.
  Dit is juist een van de mooie dingen die geloof wel heeft voortgebracht een feest dat iedereen mag vieren (eigenlijk moet dit blijven bestaan en al het geloof niet) Dan hadden we ook geen crailo, waar ikzelf geen enkel probleem mee heb maar het juist goed vind dat de mensen worden opgevangen, aangezien leven in een oorlog (door weer dat fijne geloof) toch echt niet fijn is.

  Zelf in een blog is er nu ‘gezeur’ over regels van geloof..
  Laat iedereen lekker zijn ding doen, leef het leven en geniet zolang het kan!

 3. fr@nsmuthert schreef:

  Meneer/ mevrouw Anoniem.
  Uw mening over Crailo deel ik ten volle.
  En “Laat iedereen lekker zijn ding doen, leef het leven en geniet zolang het kan!” Dat is nou precies wat ik met deze bijdrage beoog.

 4. maadtje schreef:

  Ben ik effe blij dat ik hier woon en Buurman achter z’n eigen heg blijft zitten.En ben het trouwens eens met anonieme Emma, ieder z’n eigen alaaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s