Niet geschoten is altijd mis

Geplaatst: 22 januari 2016 in actualiteit, column, crisis, Fundamentalisme, Gooise Meren, overheid, politiek, PVV, taal, ultra rechts geluid, vluchtelingen, zorg

logo_asiel_in_het_gooi

Gisteren stuurde ik m’n simpele Corsaatje het morsige parkeerplaatsje op waarachter zich volgens m’n informatie ergens ons lokale AZC Crailo moest bevinden. Nergens een bord dat er naar verwees. Wel een uiterst onvriendelijk, krakkemikkig hek met het bekende rood-witte afzetlint dat troosteloos heen en weer wapperde op de gure winterwind.
Het moest er maar eens van komen, vond ik.
De vrijwel dagelijkse negatieve publiciteit die, geïnspireerd door  het stuitende geblaat van onze nep-politicus met een warme voorliefde voor de onderbuik, vanuit verdachte kringen over onze vluchtelingenproblematiek uitgekotst wordt, is me al tijden een doorn in het oog. Natuurlijk heb ook ik zo m’n vraagtekens bij de relatief grote aantallen die van de ene dag op de andere in rustige dorpsgemeenschappen (Oranje) gekatapulteerd worden.
Maar een humanitair drama blijft het. En we hebben als Nederlanders waarachtig een reputatie op te houden, als het gaat om dit soort hulp. Maar dat begint aardig weg te zakken uit ons collectieve geheugen.
Op maandag 30 november 2015 was ik getuige van het geweldige initiatief van het vestingstedelijke restaurant Limes dat in samenwerking met Lionsclub Bussum Godelinde een diner voor bewoners van ‘ons’ AZC organiseerde. Het werd een onvergetelijke happening voor de circa zestig (..) gasten.
Voor herhaling vatbaar natuurlijk.
De installatie in januari van de nieuwe gemeenteraad Gooise Meren in de Grote Kerk werd nogal smakeloos ontsierd door een actiegroep die in het geweer meende te moeten komen tegen een te groot AZC Crailo. Nota bene op een locatie die je allesbehalve bedreigend kunt noemen voor wat voor woonkern dan ook.
Dat aloude verhaal over ‘die fietsen’ kennen we nou wel.
Maar, zeg nou zelf, wat is eigenlijk ‘te groot‘ op een bevolking van 56.200 inwoners?
Staan we niet met veel te veel betweters langs de kant terwijl betrokkenen de nood tot aan de lippen is gestegen?
Een bescheiden bijdrage leek me daarom wel wat. De agenda van een pensionado met 36 jaar expertise als docent Nederlands biedt daar tenslotte alle ruimte voor. In de vele publicaties over dit heikele thema komt telkens boven drijven dat een van de meest vitale voorwaarden voor een adequate integratie is : het leren van onze taal.
Mijn terrein dus.
Ik héb, om maar eens wat te noemen, wat computerprogrammaatjes op maat geschreven voor m’n probleemkids in hun wanhopige worsteling met het Nederlands. Daarnaast: als freelance columnist zou ik mogelijk iets kunnen doen aan de beeldvorming. Een beetje tegengas tegen lieden die wel heel erg selectief winkelen in de feiten, zeg maar.
Met zo ongeveer deze gedachten in m’n achterhoofd meldde ik me bij het wachthuisje aan het hek waar een wat nurkse portier me wantrouwend opnam. Dat zijn baantje af en toe geen feest is, daar kan ik me met de beelden van Steenbergen en Geldermalsen op het netvlies alles bij voorstellen. Ik had geen bomgordel om, dat was duidelijk.
Nee, een oriënterend onderhoud met een beleidsfunctionaris zat er niet in.
En dat was het.
Ik maakte aanstalten om rechtsomkeert te maken. Wel wat teleurgesteld. Het laatste wat ik verwacht had was weliswaar dat ik met toeters en bellen binnengehaald zou worden maar min of meer afgepingeld vond ik wel wat erg grijs. Op dat moment arriveerde er een jongedame die een van de coördinatoren bleek te zijn.
Echt onder de indruk van de herhaalde versie van mijn verhaal was ze niet. En voor zover ze wist, was Crailo geheel voorzien van taaldocenten. Maar ik kon altijd even kijken op: vrijwilligerscoordinator@outlook.com .
Afmars dus. Na ongeveer tien minuten blauwbekken.
Beslist niet van plan om het meteen op te geven, sloeg ik thuis onvervaard aan het googlen. Om te ontdekken dat Crailo bestierd wordt door het Leger des Heils. De club van wijlen majoor Bosshardt die sinds jaar en dag met verve de gaten vult in onze uitgeklede Zorg en die in afwachting van de definitieve overname door het COA aan de rafelranden van de Amersfoortse Straatweg de honneurs waarneemt.
Maar ook het clubje waarvan in 2015 een administratief medewerker gepakt werd omdat ie de tent voor 850.000 euro geflest had. Vervalste facturen van zorgaanbieders, of zoiets.
Je zou toch zeggen: die zitten te springen om een partij onbezoldigde vrijwilligers met deskundigheid?

Trouwens, vrijwilligerscoordinator@outlook.com spreekt duidelijke taal

legermail

Niet dat ik mezelf te goed vind voor het schenken van koffie of het rondbrengen van eten. Hoe leuk ik die duizenden kinderen in 36 jaar ook heb gevonden, nu maar even niet.
Van een ‘Vind ik leukje’ is het niet gekomen. Over een ‘Reactie’ moet ik nog eens diep nadenken.
En ‘Delen’? Bij dezen dus.
Ach, je moet maar denken: Niet geschoten is altijd mis.

Advertenties
reacties
 1. Ben Blaas schreef:

  Goed initiatief Frans.

  Ik, en hopelijk velen met mij, voelen de gedachte om iets te doen voor de asielzoekers zo nu en dan opborrelen, maar overgaan tot actie blijft, waarschijnlijk door de onbekendheid met de op Crailo aan te treffen situatie, uit. Nu na jouw verhaal wordt de lust daartoe niet groter.
  Ooit wel een keer een oude fiets bij Crailo aangeleverd maar dat is het dan.
  Mijn broer woont in Huizen en heeft naar zijn zeggen in al die jaren dat er asielzoekers zaten nog nooit een probleem gehad met de bewoners van het kamp.

  Een of twee keer per week zwem ik in de Lunet. Het uur daarvoor wordt er gezwommen door een groep asielzoekersters uit Crailo. “God wat een mooie meiden zijn dat, en wat een prachtig haar hebben ze”, hoor ik, kennelijk verwonderd, om me heen. “Jammer dat ze zo’n natte troep achterlaten” is de volgende opmerking.
  Uit deze reacties van mijn zwemmaatjes blijkt de verwarring die er heerst en blijkt ook de onmacht die men voelt door het onbekende. Zij zijn denk ik ook best bereid een oude fiets naar Crailo te brengen maar het doen is vaak een brug of een kamp te ver.
  Laten we niet verwachten dat die nieuwe Nederlanders alle regeltjes en wetjes die wij ineens zo overmatig koesteren direct begrijpen of navolgen.

  En voor de rest jouw lekkere boekje “Leven na de dood” heb ik al bijna uitgelezen, allemaal heel herkenbare verhalen.

 2. Beus schreef:

  vrijwilligerscoordinator@outlook.com: Heb je je nu al aangemeld met dit mailadress?

 3. Beus schreef:

  Ik wil graag iets betekenen voor vluchtelingen. Wat kan ik doen?

  Er zijn veel mensen die graag iets willen doen voor de vluchtelingen die we opvangen op Crailo. hier zijn we blij mee. Gemeenten en het Leger des Heils zijn er trots op dat vele honderden mensen zich in de afgelopen periode hebben ingezet voor deze huidige opvang op Crailo. Ze hebben de vluchtelingenopvang op Crailo tot een plek gemaakt waar mensen die uit een ongekend moeilijke situatie komen, zich veilig weten en tot zichzelf kunnen komen. Als u iets wilt doen voor de vluchtelingen op Crailo kunt u zich aanmelden via: vrijwilligerscoordinator@outlook.com.

  Over waar en hoe u zich als vrijwilliger kunt melden als de opvang straks onder de verantwoordelijkheid van het COA wordt uitgevoerd, volgt nader bericht.

  dinsdag 5 januari 2016

 4. fr@nsmuthert schreef:

  Deze impressie waarin duidelijk wordt dat ik werkelijk niets heb met de Wilders-tokkies, is geschreven vanuit mijn verwondering. Een paar uur nadat ik ‘m naar Facebook gelinkt had, realiseerde ik me dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat uitgerekend die lieden waar ik geen goed woord voor heb, na oppervlakkige lezing dit stuk zouden kunnen misbruiken om hun eigen vooroordelen te bevestigen. Reden om deze bijdrage weg te halen op Facebook. Hier blijft ie uiteraard te lezen. Want die verwondering is er.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s