nep

Aan de dame die ik zondagmiddag tijdens een indrukwekkend jazzconcert bij Limes Live in Naarden Vesting (elke zondag is het daar tegenwoordig raak, ik kan het je aanbevelen) helemaal uit haar dak zag gaan, zat nog maar bar weinig authentieks. Haar tanden waren nep, de oudedagsrimpeltjes waren net niet listig genoeg weggetrokken achter haar oortjes. En over de juwelen rond haar nek en het indrukwekkende horloge rond haar pols dat net iets te ostentatief flonkerde op de toog, heb ik ook m’n ernstige twijfels.
Nep is in.
De nep-webwinkels waardoor we belaagd worden. Het zwaar geplaagde China heeft de jacht geopend op de vele nep boeddha’s die het land in crisis overspoelen. Volgens Nu.nl is zeker een derde van het Britse voedsel nep. Er schijnen nogal wat nep-Syriërs onze kant uit te komen. En volgens sommige zuurpruimen is de met veel toeters en bellen afgekondigde belastingverlaging ook al een dooie mus.
Vandaag vindt de eerste schaatsmarathon op natuurijs plaats. Het Overijsselse Haaksbergen is de gelukkige. Hoezo natuurijs? Een ondergespoten atletiekbaan. Voor het echte werk moet je natuurlijk op de Gooise Meren zijn. Ankeveen. Naardermeer. Het vervaarlijke kraken. De dodelijke scheuren. Onlosmakelijk bloed, zweet en tranen bij de valpartijen. En na een uurtje water op het ijs. Natuurijs daar moet je doorheen kunnen zakken.
Zwaar nep dus, dat Haaksbergen.

eerste-marathon-natuurijs-dinsdagavond-in-haaksbergen

Onze politicus van de onderbuik die onlangs ongestoord mocht roepen dat we een nep-parlement hebben, bakt ze qua ongeloofwaardigheid zelf ook behoorlijk bruin. Gesteund door Maurice de Hond die voor hem dagelijks de thermometer in de aars van onze ontevreden samenleving steekt, kwaakt ie z’n populistische geneuzel rond dat ie nergens ook maar voor een meter kan waarmaken. In de opiniepeilingen levert hem dat een legbatterij windeieren op. En een ongekend aantal volgers op Twitter. Want als er met dat soort lulkoek ergens valt te scoren, is het wel bij de social media. Hij is er als kampioen Twittervolgers mateloos populair.
Onderzoek van  Twitteraudit heeft echter uitgewezen dat er ook hier sprake is van een hoog nepgehalte. Deze dienst pikt 5000 willekeurige volgers uit iemands Twitterlijst en bekijkt hoeveel tweets elke volger produceert, wat de datum is van zijn laatste tweet en de ratio van volgers versus vrienden. Daaruit berekenen ze of een volger robot of mens is.
Je kunt je volgers trouwens ook kopen……
Volgens TwitterAudit is deze methode niet waterdicht, maar geeft ze een goed idee over in welke mate gebruikersgroei niet organisch was.
Ze hebben twee jaar geleden de Twitteraccounts van alle Nederlandse fractievoorzitters door de tool gehaald en trekken enkele interessante conclusies.
In absolute cijfers heeft Geert Wilders (PVV) de meeste onverklaarbare volgers. 131.195 echte volgers versus 130.672 valse. Als we kijken naar de volgers die wel echt zijn, steekt Wilders nog steeds met kop en schouders boven de andere fractievoorzitters uit.
In procenten gezien heeft Alexander Pechtold (D66) de meeste valse volgers. 55 procent van zijn vrienden zijn niet echt. Alle neppers daargelaten, blijft hij ook op plaats 2 in de rangschikking van Twittervolgers. Haersma Buma (CDA) die betrapt is met een hele hoop nepvolgers, heeft schoon schip gemaakt. Nu zijn 67 procent van zijn volgers echt. Dat is naar de normen van TwitterAudit een respectabel getal.
In onderstaand overzicht vind je achtereenvolgens: Politicus – Partij -Twitternaam- Percentage echte volgers- Totaal aantal volgers-  Aantal echte volgers.
Geert Wilders- PVV -@geertwilderspvv- 50%- 271862- 135931
Alexander Pechtold- D66 -@APechtold- 45% -204941 -92223
Emile Roemer- SP -@emileroemer- 56% -56569- 31679
Diederik Samsom -PvdA- @diederiksamsom -62%- 113534- 70391
Marianne Thieme- PvdD -@mariannethieme- 66% -33494- 22106
Sybrand Buma- CDA- @sybrandbuma-67% -17693 -11580
Henk Krol- 50Plus -@HenkKrol -72% -11733 -8448
Halbe Zijlstra- VVD- @HalbeZijlstra -77%- 11436 -8806
(Het onderzoek is van twee jaar geleden. De inmiddels verdwenen Arie Slob en Bram van Ojik heb ik verwijderd).

 

reacties
  1. Anoniem schreef:

    Wie was er nou nep?

  2. maadtje schreef:

    Mijn broer heeft een nep- knie. T’was helemaal niet nodig maar hij als het “in “is,doet ie leuk mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s