Maak er een mooie dag van

Geplaatst: 8 december 2015 in burgerlijkheid, column, crisis, cultuur, Facebook, foeballuh, gelezen, internet, persoonlijk, taal, zorg

926f0974-7e35-11e4-8159-eb87372c7427

Het jaarlijkse feestje van het Instituut voor Nederlandstalige Lexicologie (INL) dendert weer genadeloos over de digitale snelweg.
Woorden die niet kunnen, dus.
“Me” is het irritantste woord van het jaar. Inderdaad. Ik kan dat het niet meer aanhoren als het gebruikt wordt in plaats van het bezittelijk voornaamwoord ‘mijn’. Maar dat zal m’n beroepsdeformatie wel zijn.
“Me” kreeg 30 procent van de stemmen.
Het volkomen wereldvreemde “Diervriendelijk vlees” (20 procent) eindigde op de tweede plaats. De genomineerde woorden “chillen” en “selfie” (beide 4 procent) werden het minst gekozen.
Het INL riep Nederlanders en Vlamingen op een woord te nomineren dat ze niet meer willen horen in 2016.
In 2014 werd het woord “oudjes” gekozen als woord dat mensen niet meer willen horen. Het jaar daarvoor won “kids” de titel.

In huize Mut zijn er woorden die zonder meer verboden zijn. Tenenkrommende clichés die langzamerhand iedere relatie met de barre werkelijkheid hebben verloren. Tenzij nadrukkelijk ironisch bedoeld natuurlijk. Ik mag bijvoorbeeld het afschuwelijke toppie af en toe graag in die context hanteren.
Wat vind je van gezellig? Of erger nog: gezellie?
Geen babbelprogramma op de tv of we moeten met z’n allen van meet af aan aannemen dat het leven enkel en alleen nog enigszins te verdragen valt als het gezellig is. De werkelijke portee daarvan wordt niet echt duidelijk. Of het moet het oubollige sfeertje zijn dat programma’s als Tijd voor Max ademen. Hoewel ik qua leeftijd onmiskenbaar tot hun doelgroep schijn te behoren, is, terwijl de piepers opstaan, de ambiance die door de truttige Max-duopresentatoren de huiskamer ingejast wordt, bepaald niet mijn kopje thee (op zich ook heel erg). Maar er zijn er ongetwijfeld honderdduizenden die zich dagelijks vanaf half zes met rooie konen laven aan de kneuterigheid van Ome Jan Slagter en z’n maten.
Genieten (met name in ‘dat is genieten‘) mag er trouwens ook zijn.. Op zich al een reden om er compleet van aan de dunne te raken . (op zich ook redelijk over de rand)
Vlak die door intensieve mediatraining verziekte, omhoog gevallen foebaljongens ook niet uit met hun voorgebakken proletentaaltje.
En ook in de sociale media (Facebook) grijpt menig scribent naar de in beton gegoten, afgekloven algemeenheden.
Het is daar bon ton om een jarige ‘vriend’ uitgebreid geluk te wensen. Het liefst vergezeld van een haastig gegoogeld prentje. Keus te over. Een ware diarree van welgemeende felicitaties druipt op zo’n dag over het scherm. Wat houdt iedereen toch ontzettend veel van je. Allemaal prima natuurlijk. (Wil je je geboortedag in gepaste mediastilte doorbrengen, dan haal je trouwens gewoon de datum waarop je geboren bent van je account).
Voor diegenen die hun wens vergezeld willen laten gaan door een persoonlijke toevoeging dan grijpt men tegenwoordig als toppunt van fantasie even vertwijfeld als massaal naar het amper te overtreffen
‘En maak er een mooie dag van’.
Dat maak ik zelf wel uit, ja?

media_xll_3452744

Advertenties
reacties
 1. Beus schreef:

  Verrassend is mijn woord. En een klein beetje ‘tenenkrommend’.
  Overigens nog gefeliciteerd met je verjaardag.

  • fr@nsmuthert schreef:

   Ik heb er een mooie dag van gemaakt………

   • Weer een ouderwetse Mut; heerlijk om te lezen!
    Een andere NL afwijking is ‘lekker’….’Wil je koffie’….’Ja, lekker’….’Hoe weet je nu of dat lekker is (vroeger Vlaams vriendje), ‘jullie altijd met je lekker’…de verhouding heeft niet lang geduurd, liep niet zo lekker 😉 Nog gefeliciteerd, kon zo gauw geen plaatje vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s