Het grote verhaal

Geplaatst: 12 november 2015 in actualiteit
Tags:

Ik heb iets met columnisten. De stukkiesschrijvers van kranten en weekbladen die geen romans of gedichten schijven, maar die als schrijver uitsluitend columns vervaardigen. Sinds de jaren tachtig zijn er steeds meer columnisten bij gekomen die in de eerste plaats bekend zijn van hun niet-schriftelijke uitingen in theater of op televisie. Het bekendste voorbeeld van dit type is de cabaretier Youp van ’t Hek (NRC Handelsblad).
Het subgenre column is in Nederland volwassen geworden in de jaren vijftig en zestig door de columns van onder meer Simon Carmiggelt (Kronkel), Henri Knap (Dagboekanier), Jan Blokker en Nico Scheepmaker (Hopper).
Mijn favorieten in het wat serieuzere genre zijn op dit moment Bert Wagendorp, Sheila Sitalsing (Volkskrant) en Bas Heijne (NRC Handelsblad). Met buitengewoon veel genoegen lees ik ook de wat lichtvoetigere stukkies van Youp en ook Sylvia Witteman (Volkskrant). Maar ook de cursiefjes van Arnon Grunberg voorop de Volkskrant zijn vaak niet te versmaden.
Wat columnisten wel zo ongeveer gemeen hebben is dat ze zich langs de zijlijn opstellen en ons vanuit die (vrijblijvende ?) positie kunnen prikkelen. Je kunt het met ze eens zijn of niet. Maar ze zetten je toch minstens even voor een paar minuten (of soms dagen) aan het denken.
downloadExtra interessant wordt het wanneer de ene columnist in de pen klimt om een collega van repliek te dienen. Zoals vanmorgen in de Volkskrant. De sociaal-democratische voorman van weleer, Wouter Bos, die  wel eens verweten wordt het gedachtegoed van z’n partij bij het grofvuil gezet te hebben, reageert op de scherpzinnige Bas Heijne. En dat levert aardige stuff op.

http://www.volkskrant.nl/opinie/wilders-heeft-misschien-wel-het-meest-coherente-grote-verhaal~a4184173/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s