Ho

Geplaatst: 17 oktober 2015 in Naarden
Tags:

 

?

?

Aan de vriendelijkheid van Ho mankeert niks.
Hij blijkt gewoon Sven te heten.
Maar vanwege de couleur locale houden we het op Ho.
De bescheiden uitbater van de loempiakraam op de Naardense weekmarkt.
Hij trok ooit naar ons land in een tijdsgewricht waarin nog geen sprake was van de niet aflatende stroom vluchtelingen waarover onze geblondeerde handelaar in angst voor z’n tokkie-aanhangers dagelijks met het schuim op de bek dat hitserige one-issue-geleuter uitkraamt.
Onze bootvluchteling avant la lettre is van vóór de procedures en maakt een alleszins geïntegreerde indruk.
Hoewel? De taallesjes lijken enigszins voorbijgegaan te zijn aan z’n frituurpan. Maar dat zal bovenmeester Lodewijk in dit geval vermoedelijk een rotzorg zijn. Die heeft wel wat anders aan z’n hoofd.
Ho beheerst de voor z’n negotie meest noodzakelijke, elementaire communicatieve vaardigheiden tot in de punten en komma’s.
‘Goedemorgen, goedemiddag, alles goed? Hoe is ’t met u?’ (altijd netjes U). En als er afgerekend moet worden, rollen z’n bescheiden tariefjes er ook immer gelikt uit.
Maar begeef je je ook maar enigszins buiten het basisstramien dan wordt het toch al gauw handen- en voetenwerk.
Vriendin heeft die handen en voeten

Iedere zaterdagochtend, al meer dan dertig jaar, ontvang ik op zaterdagochtend tijdens de weekmarkt m’n dierbare Koffiegenootschap. Goeie vrienden. Maar ook voor een enkele introducé op z’n tijd halen we onze neus niet op. De tand des tijds heeft aan m’n stamtafel z’n sporen nagelaten. Het blonde, kastanjebruine of peper-en-zout haar heeft plaatsgemaakt voor grijs met hier en daar dunne plekjes. Onze nestor, de bekende Naarder historicus Henk zorgt geheel volgens de zorgvuldig opgebouwde traditie voor de koeken, die hij betrekt bij de kraam van de gereformeerde broodgigant uit Bunschoten-Spakenburg.
Vriendin zorgt voor de loempia’s.
Van Ho.
Vijf stuks.
Ik knaag er altijd eentje extra weg.
Je bent tenslotte gastheer.
Vast punt op onze agenda is het keer op keer weer boeiende verslag van Vriendin’s  mysterieuze onderonsjes met Ho.
Ze zijn dik met elkaar.
Z’n ziel en zaligheid legt ie wekelijks in handen van mijn krullenbol met wie ik in betere tijden voor de kleinkunst een dikke 100.000 kilometer door Nederland toerde.
Satire leent zich niet zo voor het handen- en voetenwerk met Ho. Niet uit te leggen aan een tot in z’n haarvaten geassimileerde Aziaat.
Daar staat tegenover dat het boeiende privé-leven van Ho voor haar geen geheimen kent. Hoe ze het samen flikken, je kunt er slechts naar gissen, maar via die ledematen is er een meer dan boeiende informatiestroom op gang gekomen die z’n weerga niet kent.
Z’n beide bloedmooie dochters bijvoorbeeld (hij moet haast wel een dijk van een wijf hebben want van zíjn genen moeten ze het niet hebben) zijn afgelopen jaar getrouwd. Geen lullige feestjes, kan ik je verzekeren. Honderden gasten, die allemaal ook nog eens te bikken moeten hebben. En no way dat ie die meute kan afschepen met z’n simpele vegetarische hoogstandjes.
En de trouwjurkjes liegen er ook niet om. Er moeten heel wat loempiaatjes over de toonbank gaan om als liefhebbende pappa dat soort orgiën allemaal te kunnen financieren.
Binnenkort wordt ie opa.
Geduldig bladert vriendin regelmatig door de vele, lijvige fotoalbums die getuigen van schier grenzeloos familiegeluk

Als ie, vermoedelijk voor weer zo’n familiefeestje, opeens voor een paar weken met de noorderzon naar Zuid-Oost Azië vertrokken is, dondert ontroostbare Vriendin in een bodemloze put. Wat wij, zaterdagse koffiedrinkers, maar weer met eindeloze empathie hebben op te vangen.
We zijn allemaal een beetje van de sympathieke Ho gaan houden.
En die loempia’s van ‘m, by the way, zijn prima binnen te houden.

Advertenties
reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s