Diederik, Thomas en de borstkanker

Geplaatst: 1 oktober 2015 in column
Tags:,

Diederik Alexander Stapel is een voormalig Tilburgs hoogleraar sociale psychologie. Tot het moment waarop bekend werd dat hij op grote schaal fraudeerde met onderzoeksgegevens werd hij gezien als een vooraanstaande Nederlandse psycholoog, die bovendien regelmatig deelnam aan het publieke debat. In september 2011 kwam zijn bedrog aan het licht door klachten van drie klokkenluiders. Deze klachten zijn onderzocht. En ja hoor, in 55 publicaties werd fraude met een zeer hoge graad van zekerheid vastgesteld. Sterke aanwijzingen voor fraude werden genoteerd bij nog een tiental artikelen. Daarnaast zijn er nog afgeleide of andere publicaties, delen van boekpublicaties en proefschriften, die (vrijwel zeker of zeer waarschijnlijk) geheel of gedeeltelijk gebaseerd zijn op frauduleuze onderzoeksgegevens.
Diederik was niet de enige sociaal-psycoloog die er een potje van maakte. Inmiddels zijn er in zijn mistige bedrijfstak verschillende collega’s tegen de lamp gelopen die zonder blikken of blozen een partijtje vervalste onderzoekgegevens naadloos lieten aansluiten bij allerlei dubieuze aannames
Treurigheid alom.
Het quasi-academische wereldje is lekker bezig.
Van enige vorm van schaamte is daar en bijvoorbeeld in de advocatuur amper sprake. Voor je het weet duiken die typjes op bij signeersessies in de boekhandel bij de presentatie van hun bestseller. Of een theaterproducent ziet wel een musical zitten in hun stuitende levensverhaal. En wat dacht je van een carrière in de politiek? Of een theaterprogramma samen met een bevriende acteur/taxichauffeur?

Vandaag kreeg ik ‘Kapitaal’ van de international vermaarde Franse econoom Thomas Piketty, geen sjoemelaar, in handen. Mijn stukkie cake is het niet. Ik ben geen econoom. Al bij de openingszin schoten me de tranen van ontroering in de ogen:
‘ Zolang het rendement op vermogen (r) hoger is dan economische groei (g) en vermogen (zeer) ongelijk is verdeeld, moeten we ervan uitgaan dat de ongelijkheid toe zal nemen.’
Je bedenkt ut niet.

Laat ik als veelbelovend aankomend medisch onderzoeker ook eens wat roepen.
In Alaska, waar de temperatuur van het zeewater ongeveer nul graden bedraagt, komt minder borstkanker voor dan in Nederland.
Ik zou zeggen: als de sodemieter de temperatuur van het zwemwater in onze openluchtbaden laten zakken naar het vriespunt en we kunnen het AVL sluiten.
Van die dingen.

alaska3

Advertenties
reacties
  1. Hillechien Prins schreef:

    was het maar waar dat het door de temperatuur van het water komt, maar geloof eerder in de nog zuivere lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s