Meer dan de kleur van de stoeptegels in Naarden

Geplaatst: 5 mei 2015 in actualiteit, cultuur, gelezen, inspraak, internet, kleinkunst, media, Naarden, overheid, persoonlijk
Tags:

Naarden, 5 mei 2015
De gemeentelijke herindeling met als absolute hoogtepunt de volstrekt onbegrijpelijke combinatie ‘Gooise Meren’ nadert met rasse schreden. Het monstrum moet nog even door de Eerste Kamer gejaagd worden maar op 1 januari 2016 zullen we ons er bij moeten neerleggen.
Schaalvergroting dus.
Dat zo’n schaalvergroting, los van de financiële voordelen die zoiets schijnt op te leveren, niet persé een feest wordt, heeft bijvoorbeeld het onderwijs wel aangetoond.
En dan hebben we het nog niet eens over de lijken in de Muider kast.
We wachten af.

Interessant is het intussen om het veelbelovende inspraakpodium dat de gemeente Naarden ons voor het sluiten van de markt biedt, eens aan een nader onderzoekje te onderwerpen.
Een jaar geleden werden er maar liefst vijf buurtplatforms in het leven geroepen.
Een uitstekend initiatief.
Nieuwe afbeelding (19)
In de paraplu-website Buurtplatforms Naarden http://www.buurtplatformsnaarden.nl/ kun je doorclicken naar de vijf belangengroepen. Het gonst er van de activiteiten, waarbij http://www.amersfoortsestraatweg.nl/, een subgroep van het platform Rembrandtwijk- Componistenbuurt, er opvallend uitspringt. Dat RemCom-platform is overigens op zich een wat ongelukkige combinatie. De voorgeschiedenis leert dat de belangen nogal tegenstrijdig zijn. Niettemin heeft die Amersfoortse Straatweg de koe in ieder geval stevig bij de horens gevat en zich in korte tijd ontwikkeld tot een uiterst serieuze gesprekspartner voor wethouder Marleen Sanderse over de herinrichting van deze Naardense toegangsweg. Er zijn al verschillende avonden belegd waarop vele betrokkenen uit de directe omgeving acte de présence gaven. Die herinrichting is een weerbarstige materie  met vele haken en ogen.

bewonersplatforms2

In schril contrast tot dit alles staat de tot op heden nogal povere rol die het bewonersplatform Naarden Vesting speelt. Althans als je haar (zwaar gesubsidieerde) website bekijkt. http://www.bewonersplatformnaardenvesting.nl/
Als vestingbewoner surf ik er regelmatig rond en het enige wapenfeit lijkt vooralsnog het instellen van suffe kroonringen om lantaarnpalen voor inzameling van plastic. Deze prachtige, innovatieve vinding (met een begeleidende foto, gemaakt op de Keverdijk) prijkt tenminste al enige tijd op haar discussieplatform.
Overigens: nog nergens zo’n kroonring waargenomen.
Grote flauwekul dus.

Nu is het natuurlijk een beetje linke soep om commentaar te leveren op het functioneren van zo’n platform. Voor je het weet, staan de ongetwijfeld goedwillende bestuursleden met rode konen bij je op de stoep om je in hun clubje in te lijven. Een bekend patroon.
Dat gaan we niet doen.
Maar meedenken is nooit weg. Want dat willen ze vast wel.
Een paar tipjes zijn hier in dit kader wellicht op z’n plaats.
-Is er enig inzicht te krijgen in het gemeentelijke subsidiebeleid van zeer succesvolle culturele privé-initiatieven als Theater Achter  De Wallen en Naarden Uit de Kunst?
En wat dachten jullie hiervan?
– Onlangs scheidde de Initiatiefgroep Cultureel Centrum De Hoed een uitgebreide brief af aan de gemeente Naarden, waarin gevraagd wordt om een serieuze gesprekspartner te zijn bij de onderhandelingen over de toekomstige bestemming van De Hoed, het voormalige VVV-kantoor. https://fransmuthert.wordpress.com/2015/04/17/naardens-cultureel-centrum-de-hoed/
Hoed
De Initiatiefgroep heeft in het uiterste geval zelfs een gegadigde die het gebouw wil kopen zodat een niet-commerciële Stichting het in de toekomst kan exploiteren voor sociaal- culturele activiteiten.
Een must voor Naarden.
De fusiedatum 1 januari 2016 nadert met rasse schreden en de vrees bestaat dat een aansprekend initiatief als dit straks insneeuwt in het beleid van mammoet De Gooise Meren.
De tijd dringt.
Een unieke kans voor het platform Vesting om zich eindelijk eens te profileren en daarnaast -nooit weg- de tot op heden nogal armetierige website enige glans te geven.
Kom op Jan, Suze en Nico, aan de slag !!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s