Maarten gelooft er geen zak van

Geplaatst: 9 maart 2015 in crisis, cultuur, folklore, Fundamentalisme, gelezen, persoonlijk
Tags:

Hurghada Egypte, maart 2015

hartIk had er in de loop van mijn calvinistische jeugd, en later natuurlijk helemaal, een aardig nat vermoeden over opgebouwd maar als een expert als Maarten ’t Hart er uitgebreid gedocumenteerd helemaal op los gaat, dan heeft ie me. Zijn roots in de Maassluisse Bible Belt zijn een paar slagen bevindelijker dan datgene waar mijn ouders mij aan rechtzinnige hersenspoeling aan onderwierpen. Hij leunt daardoor bovendien met z’n volle gewicht op het ongeëvenaarde proza van de Statenvertaling dat ie zo ongeveer kan dromen. Ideale stuff voor een (tweede) columnboek ‘DE BRIL VAN GOD, De Schrift betwist’. De bijbel bestaat per slot van rekening ook uit twee delen. Met z’n 52 hoofdstukken een Heidelbergse catechismus après la lettre. Zeg maar: één ter overdenking voor elke zondag in het jaar. Ik verslond ze in twee dagen.

De Knevelgristenen rukken over een breed front op. In de USA zijn er in allerlei staten machtige lobby’s die zich fel verzetten tegen onderwijs in de evolutietheorie en met creationisme leuren. In Zuid-Amerika groeien evangelische gemeenten even spectaculair als beangstigend. Juist die evangelische handjeklap hallelujagristenen, ook in Nederland gedijend als miltvuurbacillen, verdedigen hartstochtelijk dat elke letter van Genesis 1 tot en met Openbaringen 22 letterlijk moet worden genomen.
Forget it!
20150116_122510
Op vakantie in een riant resort van een Islamitisch land, slof ik dagelijks, toeval bestaat niet, langs een restaurant dat weliswaar vernoemd is naar een oer- moedergodin maar meer dan onwillekeurig associaties oproept met de barbaren van een kalifaat dat aan de overkant van de zee waarlangs ik de ledematen strek, op grote schaal kelen van goddelozen doorsnijdend haar dramatische gedachtegoed met behulp van de kalasjnikov aan de man probeert te brengen.
En lul nou niet dat de Koran een bloeddorstig boek is. Onze Bijbel steekt dat Islamitische standaardwerkje met het allergrootste gemak naar de kroon. ’t Hart bewijst dat overvloedig aan de hand van een optocht schrijnende Bijbelteksten.
Onze bijbel, een lappendeken van historisch broddelwerk.
Ontluisterend.

Maarten ’t Hart: De Bril van God, de Schrift betwist II

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s