Verslaving

Geplaatst: 18 mei 2014 in actualiteit, cultuur, gelezen, Jeu de Boules, Naarden, persoonlijk, portretten
Tags:,

naarder-koerier
Het Geen-genadeis bon ton om ex-topsporters die gedurende en na hun carrière op de golven van hun vermeende succes de regie over hun leven volledig kwijtraakten, in talk shows een podium te bieden om breeduit uit te lekken over hun liederlijke levenswandel. DWDD sleept ze likkebaardend door haar babbelprogramma. Want de boys hebben de literaire wereld stuk voor stuk ongemeen verrijkt met een heus boekje.
Het begon afgelopen jaar met Andy van der Meijde (‘Geen genade’) die zich hoerend en snoerend door z’n voetballoopbaan peesde. In een week tijd was er geen zendgemachtigde die hem niet als gewaardeerde gast binnenhaalde. En als slagroom op de taart mag hij tegenwoordig, in navolging van het Belgische talenwonder en ballentegenhouder Jean Marie Pfaff, uitgebreid schitteren in een real life soap.
Fernado Ricksen (‘Vechtlust’) , het zelfde laken een pak.
131209082529.Vechtlust.resized.200x0Tragische bijkomstigheid is dat hij na een ruige levenswandel tegenwoordig ook nog eens lijdt aan de vreselijke ziekte ALS. Wat z’n camera-fähigkeit nog eens een extra boost geeft.
En nu dus de beklagenswaardige Wim Kieft, die achttien jaar lang uit de cocaïnepot gesnoven blijkt te hebben. Komende week verschijnt z’n biografie en P&W zullen  er voor het scheiden van de markt geheid nog even helemaal op los gaan.
Het komt bij de heren allemaal wonderwel op z’n pootjes terecht.
Eind goed, al goed dus.
De media lusten er wel pap van.
Verslavingen.

In schril contrast hiermee staat de uiterst bescheiden wijze waarop onze Naardense bouleur MAR (‘Mijn verslaving’) ons in 254 sobere, doch verhelderende bladzijden een inkijkje geeft in haar prozaïsche dubbelverslaving: Fotografie en Jeu de Boules.
verslavingQua privé-leven levert het allemaal weliswaar te weinig schokkends op om er de hijgerige Matthijs van Nieuwkerk mee te halen, het werkje ademt anderzijds door z’n eenvoud en geserreerde toonzetting een sfeertje waardoor het, na al het voetballeed van Andy, Fernando en Willem, een ware, contrasterende verrijking vormt voor de groeiende optocht treurige verhalen van (ex-) topsporters.
Vooral het slothoofdstuk van haar stilistische hoogstandje, waarin zij op onnavolgbare wijze uit de doeken doet hoe Jeu de Boules in Naarden haar leven dat ook niet over rozen ging (maar naar de details moeten we gissen) een verrassende extra dimensie heeft gegeven.
Wat zich daar sociaal gezien dagelijks rond de kerk afspeelt, blijkt voor haar en vele anderen van onschatbare waarde.
Een must voor de lange zomeravond bij de vuurkorf.
Prometheus, 19,50 €, inclusief  fotobijlage in sfeervol sepia.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s