Achter de façade van glitter en goud

Geplaatst: 30 maart 2013 in Uncategorized

Mut Meyden 2
De naam Rob Stravers zal je vermoedelijk niet veel zeggen. Op de digitale snelweg (Bridgevraagbaak) profileert hij zich via z’n Bridgeservice in maar liefst vijf rubriekjes redelijk ambitieus als de troubleshooter voor bridgeclubs die met de handen in het haar zitten. De Haarlemmerolie voor de bridgewereld, zeg maar. Met een bestand van op z’n minst 600 mailadresjes (maar het kunnen er net zo makkelijk 1100 zijn, het exacte aantal wordt me niet duidelijk) bestookt hij bestuurlijk bridgend Nederland. Eén van z’n geesteskindjes is De Bestuurwijzer.
Tot zover allemaal prima.
rob stravers kaartDie meneer Stravers dus, hadden we twee weken geleden in de zaal bij een voorstelling voor z’n Amstelveense bridgeclubje. Een druk weekend. Vrijdags ging het dak er compleet af in Het Tolhuys in Amsterdam voor de bruisende Witte Huis club BOF, zaterdag speelden we in het prozaïsche Hardinxveld Giessendam, waarna de trilogie zondags besloten werd bij het clubje van Stravers. Op de Middenweg in Amsterdam.
De volgende dag liep m’n mailbox vol met z’n treurige pennenvruchten waar van meet af aan de spruitjesgeur van af walmde. Hij had zich niet zo vermaakt, bleek al gauw. Sterker nog, de beste man had zich nogal zitten ergeren.
Dat kan. Cabaret.
Het is natuurlijk een illusie te denken dat je iedereen met zo’n voorstelling in ware euforie kunt brengen.
De belangrijkste pijlen in z’n truttige kattenbelletje richtte hij, samengevat, op ons taalgebruik. Woorden als kankeren en kankeraar kunnen absoluut niet door de beugel op zo’n podium.
Vindt Rob.
Onschuldige grappen over incontinentie zijn uit den boze.
Vindt Rob.
En de slotgrap waarin ik de veelgestelde vraag over de echtheid van de krullenbol van Madelon af doe met: dat haar is echt, maar de rest is siliconen, was wel het toppunt van ongepastheid.
Vindt Rob.
Of wij eigenlijk wel beseffen dat wij daarmee ons publiek tot diep in de ziel kwetsten? Verder had hij (ik zal je het volledige dossier dat ik aangelegd heb besparen) een aantal tips voor ons in petto. Theater-expert Rob Stravers weet haarscherp te analyseren hoe een succesvolle bridgevoorstelling er uit moet zien.
Je komt niet meer bij.
Met werkelijk de tranen in de ogen hebben we schaterlachend dit geneuzel verorberd. Maar je blijft netjes (we bewaken onze PR zorgvuldg) en we besloten hem, hij had tenslotte zo z’n stinkende best gedaan op z’n opstelletje, een uiterst vriendelijk antwoordmailtje te sturen. Daarin het een en ander over satire en cabaret. Hij was potverdorie, zo vroegen we ons bezorgd af, qua cabaretervaring toch niet echt blijven steken bij Seth Gaaikema?
En passant meldden we dat Madelon maar liefst twee borstkankeroperaties achter de kiezen heeft maar dat zeer courante woorden als kankeraar en gekanker daar wat ons betreft helemaal los van staan.
Voor Rob dus niet.
Hij liet het er niet bij zitten en kondigde aan z’n kritiek te zullen spuien in z’n Bestuurwijzer. Om bridgeclubs op suggestieve wijze attent te maken op het Paard van Troye dat ze met Dubbelfout binnenhalen?
Dat vonden we al stukken minder leuk.
Even contact opgenomen met de Bridgebond. Daar raadden ze ons aan om er maar geen aandacht aan te besteden. Vonden wij bij nader inzien ook.
Maar de hoeder over onze moraal liet het er niet bij zitten. Een paar dagen later verzond onze gemankeerde fatsoensrakker een emailbrief aan bridgebesturend Nederland, waarin hij een enquête presenteerde. Redelijk objectief, dat moet gezegd worden, maar z’n intenties waren allesbehalve zuiver. Hij was in z’n stemmingmakerij duidelijk op zoek naar steun.
Van onze kant tot dat moment absolute radiostilte. Hij gaat z’n gang maar, dachten we. Zo’n enquête genereert gratis publiciteit. En op grond van onze ervaring (ruim 400 voor het overgrote deel succesvolle voorstellingen in het bridgecircuit) zagen we de resultaten met vertrouwen binnenkomen.
Vervolgens ging het echt fout.
En wat ons betreft is het ook definitief gedaan met de vriendelijkheid.
Wat we niet verwacht hadden, hij publiceerde deze week de resultaten van z’n enquête. Uitgesplitst in zíjn van deskundigheid doordrenkte mening (en die van z’n opgeruide clubje) én die van de mensen in het land.
Een flutonderzoekje. Broddelwerk van de bovenste plank. Van de, nemen we maar even aan, 600 benaderde clubbestuurders reageerden er slechts 50 (..). Samen met 11 van z’n bijeengeschraapte clubleden kwam hij op het bloedstollende aantal van 61 respondenten. Hij bracht alles bijeen in een wetenschappelijk uitermate verantwoord overzichtje waarin een prominente plaats (in kleur) is toegekend aan z’n clubleden die tot het waarderingscijfer 4,2 kwamen. In het land dacht men daar kennelijk gans anders over. Daar gaf men het fraaie rapportcijfer 7,7. De reacties varieerden nagenoeg zonder uitzondering van enthousiast tot zeer enthousiast. Tel uit je winst.
En dan denk je toch op z’n minst dat er bij zo’n voor hem ronduit teleurstellende uitkomst wat gepaste bescheidenheid in de man sijpelt. Niets in z’n verhaaltje trouwens over het duidelijk toegezegde, toch zo mild gestelde weerwoord van onze kant.
Onze conclusie:
Het individu Rob Stravers –wie denkt hij wel dat ie is?– begeeft zich met z’n suggestieve en stemmingmakende actie op bijzonder glad ijs.
En hoewel we van mening zijn dat weldenkende clubbestuurders hier wel doorheen zullen prikken, hebben we besloten een klacht in te dienen bij de NBB. Wegens imagoschade.
Is ie nou helemaal besodemieterd?

Kopie  van dubbelfout7vkblog-dubbelfoutMocht je verontwaardiging na het lezen van bovenstaande, zo groot zijn dat je ook wilt reageren, dan stellen wij dat zeer op prijs.
Een simpel mailtje naar  rob.stravers@upcmail.nl  waarin je hem onomwonden aanpakt op z’n van de pot gerukte initiatief,  moet kunnen, dachten we. Afijn, we nemen aan dat je zelf daarvoor de juiste bewoordingen wel kunt vinden.
Ik mag toch hopen dat z’n mailbox knetter volloopt.

NB: Wil je de hieronder geplaatste video bekijken, dan moet je via de tijdbalk onderin even naar 5.40  minuten gaan en die goeie ouwe Bram en Freek gaan nostalgisch los.
Achter de façade van glitter en goud

Advertenties
reacties
  1. Burro schreef:

    Van zo’n verslag word ik oprecht nijdig. Wat heb je toch een hoop zielepoten ! (Ja ik weet het, maar die N daar doe ik niet aan mee. 😉 Heeft die gozer niets anders te doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s