De leukste en met afstand meest kundige tv-commentator in Londen moet Hans van Zetten zijn. Turnen. Kwijlend van opwinding hang ik eens in de vier jaar aan z’n machtige lippen. Niet vanwege de door hem geoffreerde zielenpietjes van anorexia-slangenmeisjes die zich dagelijks om de brug ongelijk krullen of een dubbele salto met schroef op de mat leggen. Voor het robuuste vrouwelijk schoon schuif ik wel aan bij onze sexy hockeymeiden die straks om half tien de Jappen van het kunstgras gaan vegen. Overigens, kunstgras lijkt me een iets te fraaie benaming voor het keiharde blauw dat pijn aan je ogen doet. Om nog maar niet te spreken van de aanslag die de fluorescerende, gele bal en vooral het hardroze uitlooptapijtje rondom die hockeymat op je kijkers pleegt.
Terug naar Hans van Zetten. Hij moet straks onze oer-Hollandse Epke naar het edelmetaal commentariëren. En dat doet hij met verve. Als oud-turner, zo begreep ik gisteren uit z’n woorden, weet hij van de hoed en de rand. Voor de betrekkelijke outsider in dit metier een unieke gelegenheid z’n vocabulaire te pimpen. De toestellen kent iedereen die zich in de gymles ooit op bescheiden wijze onledig hield met het vogelnestje. En dat je de zweethandjes droog houdt met magnesium dateert ook nog wel uit die periode. Maar daar trek je het niet mee in dit tijdsgewricht van Zakahara’s, doorsteken met halve draai, combinatiebonus, Kovacs-beweging en dubbele schroef.
Knap overigens hoe van Zetten in het tijdsbestek van een fractie van een seconde een driedubbele salto waarin ook nog eens anderhalve schroef verborgen zit, weet te herkennen. Zelfs na drie keer vertraagd afdraaien van het fragment op m’n dvd-recorder -ik verlang hartstochtelijk naar zekerheid- ben ik niet overtuigd. Maar ik neem het verder maar blindelings van hem aan.
M’n favoriete nieuwe woord na vier dagen Olympiade is vluchtelement. Turnen blijkt een sport van vluchtelementen. Een aangenaam woord dat breekt met de nogal pijnlijke reputatie die vanwege sommige rabiate politieke clubjes in ons land kleeft aan het woord vluchteling.
Een vluchtelement in de turnsport is een onderdeel van een rekstok- (Epke) of  brugoefening (vrouwen) waarbij tijdens een korte periode geen contact is met het toestel. Een zeer riskant kunstje. Wanneer de timing, hoogte en/of afstand niet helemaal toppie is, kan de turner of turnster ordinair te pletter vliegen op het toestel dat geen mededogen kent, of die rekstok of brug volledig missen en ter aarde storten.
Ik weet het allemaal.
Dankzij Hans.
Een niet door een mensonterende oorlogssituatie opgedrongen noodoplossing maar een geheel vrijwillig door een volledig bij zinnen zijnde gymjongen of -meisje gekozen kamikaze-actie.
Daar komt geen Minister van Vreemdelingenzaken aan te pas.

Advertenties
reacties
 1. Rob Alberts schreef:

  Door deze enthousiaste beschrijving moet ik toch eens gaan kijken.
  Tot nu toe heb ik vooral de berichten over de coke snuiver op gepaste afstand gevolgd.
  Vriendelijke zomergroet

 2. Aad Verbaast schreef:

  “vluchten kan niet meer”, voordat je het weet hang je!

 3. Beus schreef:

  Politiek en sport. Het schijnt bij elkaar te horen.

 4. maadtje schreef:

  Hebben we eens een leuke Marokaanse Hollander op een paard, rijdt ie wel voor Marokko bij de spelen. Goed, hij had die knol wel cadeau gekregen van de koning van Marokko maar dat wil dan toch niet zeggen dat ie meteen voor dat land uit hoeft te komen. Dat noem ik vluchtgedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s