Als je paspoort maar o.k. is

Geplaatst: 8 mei 2012 in actualiteit, cultuur, politiek
Tags:

Wanneer we het, om maar eens een paar voorbeelden te noemen, hebben over de uitstekend functionerende Rotterdamse burgervader Aboutaleb of over de kersverse kandidaat-lijsttrekker van Groen Links Tofik Dibi, hoor je nooit het woord allochtoon. Die negatieve gevoelswaarde is alleen voorbehouden voor medelanders die wat lager in de pikorde staan. Maar wel vervelend als je behoort tot de goedwillende honderdduizenden vertegenwoordigers van de tweede en derde generatie die onze universiteiten en hogescholen bevolken, dagelijks welgemoed naar hun baas gaan, netjes hun belastingcentjes afdragen en zich als ‘keurige Nederlander’ gedragen. Die hebben zwaar te lijden onder het schorriemorrie met roots in het Rifgebergte dat helaas nog steeds redelijk ongestoord mag bijdragen aan hun imagoschade.
De Gemeentelijke Basis Administratie moet bij migranten alleen het geboorteland van inwoners registreren en niet langer dat van de ouders. Niet de afkomst maar de toekomst van de burgers telt, dus etnische categorisering is overbodig. Een advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) aan de demissionaire regering.
En terecht.
Dat zal even slikken zijn voor de redactie van de Wakkerste Krant van Nederland, met afstand koploper als het op stigmatiseren aankomt. Ze zullen daar hun berichtgeving moeten her-ijken. Sneue zaak voor Jules Paradijs en z’n maten. Want eerlijk is eerlijk: De toevoeging Marokkaan, Somaliër of Antilliaan in choladeletters op de voorpagina zal de onderbuik stukken meer aanspreken dan de met  het oog op hun toekomst mogelijk wat suffe alternatieven: aspirant-tbs’er of vermoedelijk straks lang gestrafte.
Voor de duidelijkheid: Klootzakjes, met wat voor achtergrond dan ook, blijven gewoon klootzakjes.

De Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s