Naarden op de kaart

Geplaatst: 6 mei 2012 in actualiteit, crisis, cultuur, folklore, Naarden, overheid, persoonlijk, politiek, zorg
Tags:,


Zojuist de eerste uitgave van het Open Naardens Kampioenschap pleepotwerpen achter de kiezen. Mijn oude vestingstad, met een ingrijpende gemeentelijke herindeling voor de deur, blijft altijd naarstig op zoek naar een eigentijdse invulling van activiteiten die een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van de eigen identiteit. Zo lang we die tenminste nog mogen koesteren natuurlijk. Want het fusiezwaard van Damocles hangt nog slechts aan een flinterdunne paardenhaar boven de oude vestingwallen.
Burgermoeder Joyce Sylvester, altijd wel te porren voor het pimpen van haar stadje middels exclusieve events, greep het Veenendaalse succesconcept van Koninginnedag onmiddellijk aan om de deerniswekkende vestingstedelijke binnenbrandjes en ranzige beerputjes kalt te stellen. Kan het symbolischer dan met een kampioenschap waarin er bevrijdend gesmeten mag worden met sanitaire hulpstukken? Daarmee de band met ons koningshuis nog eens extra bevestigend.
Die is tegenwoordig zo hecht dat onze kroonprins zich met alle liefde gratis voor lul laat zetten zonder dat iemand er aanstoot aan neemt. Z’n ontwapenende enthousiasme en dat van z’n massaal toegestroomde fans stegen maandag jl. naar ongekende hoogten. Alex heeft als typische man van het volk de toon gezet. Hij mag dan wel een beroerde hand hebben in de aankoop van z’n vakantieoptrekjes, als er een Elfstedentocht weg te krassen valt, of een volksfeest als pleepotwerpen uit de feesthoed getoverd wordt, toont hij maar weer eens onomstotelijk aan hoe kort de lijntjes in werkelijkheid zijn.
Om de hooligans buiten de deur te houden, die massabijeenkomsten maar al te graag aangrijpen om hun subversieve reukspoor achter te laten, werd de complete krachtmeting geprojecteerd op het Ravelijn, een eilandje in de vestinggracht. Vanaf het ochtendgloren voerden feestelijk opgetuigde bootjes het zorgvuldig geselecteerde publiek af en aan.
Om elf uur sharp en wederom overvloedig beschenen door een traditioneel en uiterst welkom oranjezonnetje, ging het festijn los. Geopend door onze kroonprins himself die er wel pap van lust en, lichtelijk overmoedig door de van te voren genuttigde oranjebitter, de eerste (uiteraard oranje) pleepot hoogstpersoonlijk in de zaagselbak slingerde. Waarmee hij meteen een akelig scherp record neerzette, waar de vele in sportieve outfit gehulde deelnemers in de uren die volgden nog een hele hijs aan hadden.
Om maar zo veel mogelijk bloedgroepen aan hun gerief te laten komen en niet meteen de kiem te leggen voor nieuw oplaaiende onlusten, had men met oneindige toewijding een bont aantal categorieën gevormd. Op leeftijd (maar liefst elf groepen) geselecteerd natuurlijk. Maar ook was er ruime aandacht voor bijvoorbeeld vele gehandicapten (om gezeur te voorkomen maar liefst zeven categorieën), de broodmagere klanten van de plaatselijke voedselbank, verkommerde zorgpatiënten, voordeurdelers, werklozen en andere slachtoffers van het nakende afbraakbeleid van de Kunduz-coalitie.

Voor iedere deelnemer was er na afloop een passend aandenken. Het voert te ver om de winnaars van alle 23 groepen te vermelden. Als we al van een toppertje mogen spreken dan verdient toch op z’n minst de 71-jarige Ben van den Berg (zorginstelling Vivium) die het nota bene zonder ledematen van betekenis tot een bepaald niet verkeerde drie meter wist te schoppen, een eervolle vermelding.
Het was nog lang onrustig in de stad.

Advertenties
reacties
 1. Beus schreef:

  Eerdaags gaat de prins, dan koning, ook zo om met de adviezen die hij krijgt na het vallen van het zoveelste kabinet. Hij werpt alles van zich af.

 2. Geert Jan Colijn schreef:

  Zou dit niet de manier zijn om de nieuwe CDA voortrekker te kiezen?

  • fr@nsmuthert schreef:

   Met wc-potten gooien heeft het CDA een prachtig selectiecriterium in handen. Weer eens wat anders dan ‘Briefjes over de tafel schuiven’, waar Henkie al de absolute kampioen in is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s