Toch ga ik m’n ochtendkrant niet opzeggen

Geplaatst: 19 februari 2012 in actualiteit, cultuur, Fundamentalisme, media, persoonlijk, politiek, PVV, ultra rechts geluid, zorg
Tags:

Het was gistermorgen wel even slikken, met die advertentie van de PVV onderop pagina 11 in de Volkskrant. Stond ie trouwens ook in de zaterdageditie van de zakenpartners Trouw en Het Parool? Over het stuitende initiatief van het al even stuitende politieke gedoogclubje van het huidige kabinet, dat wat mij betreft niet genoeg bestreden kan worden, is eigenlijk al voldoende gezegd.
Die paginabrede opwekking Meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl kan alleen maar uitgelegd worden als een provocatie van m’n ochtendblad dat inderdaad ooit wel (selectievere) progressievere tijden heeft gekend. Natuurlijk springt de ranzige Telegraaf-adept GeenStijl (links lullen, rechts zakken vullen) er likkebaardend bovenop. Maar als Philippe Remarque en z’n maten ‘m geweigerd hadden, waren de rapen helemaal gaar geweest. Dan was ongetwijfeld de vrijheid van meningsuiting van stal gehaald.
In z’n verweer citeert de hoofdredacteur (die z’n carrière trouwens ooit bij De Telegraaf begon) m.i.  terecht de Franse verlichtingsfilosoof Voltaire: : ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot de dood verdedigen’.
In dit geval met pijn in m’n hart, dat wel.
De vraag is of de grenzen van de wet overschreden worden of dat er sprake is van smaad. Dat de fatsoensnormen geweld aan worden gedaan, mag duidelijk zijn. Volgens juristen, die ook in het ochtendblad aan het woord kwamen, zijn de wettelijke grenzen echter niet in het geding.
Laten we de column van medewerker Thomas von der Dunk maar ‘s afwachten, bij wie het kritische commentaar op dit terrein in meer dan goede handen is.

Advertenties
reacties
 1. Aad Verbaast schreef:

  Twee keer de krant opzeggen gaat helaas niet. Natuurlijk heb je wel gelijk dat weigeren ook tot gedonder zou hebben geleid. Maar ze hadden natuurlijk wel degelijk kunnen besluiten deze advertentie niet prominent op de voorpagina te zetten. Ook Wilders is immers gevoelig voor het argument: “vol is vol”. Nu heeft hij weer bereikt wat hij altijd wil bereiken: reuring.

 2. Aad Verbaast schreef:

  Oeps, ik lees nu net dat het op pagina 11 stond en niet op de voorpagina. Krijg je als de krant niet meer in de bus krijgt.
  Pagina 11 is misschien dan toch slim doorgedacht van de VK. Is toch het gekkengetal? Carnaval!

 3. Glaswerk schreef:

  Dat de fatsoensnormen geweld aan worden gedaan, mag duidelijk zijn.

  Als men dat criterium bij de VK zou hanteren kan men vrijwel iedere reclame advertentie gaan weigeren omdat de lezer daarmee meestentijds bedonderd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s