Taliban in Naarden Vesting

Geplaatst: 6 juli 2011 in crisis, Fundamentalisme, Naarden, politiek
Tags:,


Het geldverslindende opknapbeurtje van de Marktstraat hebben we nog maar koud achter de kiezen of de plaatselijke Moedjahedin sleuren de volautomatische wapens uit de mottenballen om elkaar de tent uit te vechten. Tot aan de rechtbank aan toe. We kunnen dan wel vredesmissies op pad sturen om in het verre Kunduz de met elkaar over de straat rollebollende, zwaar criminele clubjes tot de orde te roepen, dicht bij huis is het tegenwoordig alle hens aan dek. Het begint meer dan vet uit de klauw te lopen. Hoe een heuse stad de allure van een dorp kan aannemen. Op z’n smalst.
Als het dan toch de bedoeling is om de hoofdstraat tot een CO-2-vrije, auto-luwe zone te maken, wat let ons dan om in de ontstane zeeën van ruimte iedere horecaffer z’n eigen terrasje te gunnen? Tot aan de blauwe strepen natuurlijk. Want die hebben we er niet voor niets getrokken.
Gezellig.
De rieten stoeltjes voor de etablissementjes schieten inmiddels als paddenstoelen uit de grond. Of het nou bij de koffieboer is, de goeie ouwe Doelen of spaghetti-paradijs Pazzo, de delicatessen en koffie kunnen er tegenwoordig op een luxe zetel in de buitenlucht weggeprikt en -geslurpt worden.
Toch is er een Naardense middenstander die de ontwikkelingen bij de collega’s met lede ogen aanziet. De Klokkenluider van de Grote Kerk, Geert M., die in de paar jaar dat ie z’n antieke uurwerkjes binnen de vestingwallen probeert te slijten een fikse reputatie als querulant opbouwde, heeft op z’n zachtst gezegd enige moeite om de zon bij de buren in het water te zien schijnen. Zeker nu de qua beleid wat zwalkende gemeente aan Buurman officieel toestemming heeft gegeven om het Bere e Mangiare ook op het achterterras te laten plaatsvinden. Naast het tuintje van M.
Lijkt me trouwens geen feest als je na gedane arbeid de moede leden des avonds op een comfortabele standenstoel San Remo wilt uitstrekken voor een goed boek en urenlang het geroezemoes en het enthousiaste getik van het bestek achter de schutting moet aanhoren.
Maar toch. Hij wist bij z’n entree in de Vesting natuurlijk haarscherp wat ‘m te wachten stond.
M.is een man van daden. Als het met woorden moet, loopt het bij hem meteen al een stuk stroever. Een goed gesprek bij een glas straffe rooie, dat tot wederzijds begrip en, wie weet, het lenigen van de ergste pijn zou kunnen leiden, was van meet af aan een ruim gepasseerd station. Geheel in de geest van de tijd zocht ie z’n toevlucht in de brute confrontatie. Dat de sloten van Buurman’s achterdeuren een tijdje geleden om duistere redenen opeens onklaar waren, was nog maar kinderspel vergeleken bij het meest recente terrorisme. Zet een vaatje brandende petroleum naast de afscheiding en je weet dat in een mum van tijd de gasten van buurman Jan, uitgerookt en wel, snikkend van de ellende met hun Bistecca alla gorgonzola e rucola een veilig heenkomen zoeken.
Alles wijst er op dat het nog maar het begin is. De Naardense uurwerkspecialist is een tikkende tijdbom die met alle know how waarover hij op z’n vakgebied beschikt, wellicht nog tot erger in staat is.
We wachten de klap wel af.

Een column die ook te lezen is in de spraakmakende column-vitrine in Naarden Vesting die met een vette knipoog het lokale gebeuren op de voet volgt.

Advertenties
reacties
 1. Emma schreef:

  Gelukkig woon ik niet in de Vesting. Dat is een explosief plekje waar je nog menig kruit aan kunt verschieten Mut! Daar kun je wel een boek over schrijven.

 2. Hanneke in Hanoi schreef:

  Kennen ze in Naarden ook het verschijnsel straffe rooie??

 3. Glaswerk schreef:

  Hangt deze column boven de Ruysdaeltjes?

  • fr@nsmuthert schreef:

   Zeker. En ik kan je vertellen dat ie daar wel voor de nodige opschudding zorgt. Sigarenboer Joop koestert z’n vitrine die dagelijks nauwlettend in de gaten wordt gehouden door B&W.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s