Mart Smeets │Recht door naar school en kantoor

Geplaatst: 6 juli 2011 in actualiteit, cultuur, sport, theater
Tags:,

Una giornata particolare (1977, Ettore Scola) vond ik ooit een briljante film. Starring Marcello Mastroianni en Sophia Loren. Tenminste, in die veronderstelling verkeerde ik tot maandagavond. Tijdens De Avondetappe, het cyclistische late night babbelprogramma, heb ik mijn herinnering moeten bijschaven. De van ijdelheid overlopende tv-icoon Smeets herschreef de geschiedenis. Want de topacteur die schitterde tegen de achtergrond van het bezoek van Adolf Hitler aan z’n vriendje Benito Mussolini (1939), blijkt bij nader inzien Marcelllo Mastroiannini te heten. Met een gelijknamige dochter (verwekt bij z’n maitresse Catherine Deneuve) die donders mooi schijnt te kunnen zingen. Mart koketteert graag met een beetje cultuur. De uitzending opende met deze Chiara. Naam en de titel van het liedje breeduit over het scherm. En Smeets, die meer verstand van overhemden en winterse truien heeft, herhaalde het voor de duidelijkheid ook nog maar ’s een paar keer. Dat we het allemaal toch vooral zouden weten: Mastroiannini. Met droge ogen.
De culturele teloorgang, door Halbe met verve ingezet, werpt z’n schaduwen reeds vooruit. Niet dat zoiets nou meteen kan wedijveren met het ware wereldleed. Maar toch.
Het was nog een hele toer om via internet de ware feiten te controleren. Uitzending Gemist schitterde, merkwaardig genoeg, door afwezigheid. Gewoon bij de NOS dan maar. Daar is echter gisteravond om 18.10 uur kennelijk besloten dat het toch eigenlijk te gek is. Mart is verwijderd. Op aandringen van de presentator zelf die een smetje op z’n blazoen weg te poetsen had? Af en toe (probeer het linkje hieronder maar eens) is ie nog te voorschijn te toveren. Waarbij blijkt dat de aftiteling in ieder geval is aangepast. Aan een minuut en achtendertig seconden heb je (als je mazzel hebt) genoeg om de dolkomische faux pas in volle glorie te aanschouwen.
Ik begin nu ook te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de vele wieleruitdrukkingen waar Mart bij iedere uitzending een indrukwekkend lijstje van bij de hand heeft. En waarmee hij een door de wol geverfde ervaringsdeskundige als Maarten Ducrot keer op keer triomfantelijk aftroeft.
Het snot voor de ogen rijden? Recht door naar school en kantoor?
Ik weet niet meer wat ik er van denken moet.
http://nos.nl/l/tcm:5-997441/

Advertenties
reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s