Wat een weer weer

Geplaatst: 1 juli 2011 in Naarden
Tags:


PieterAls het jaarlijks voor 60 miljoen euri door de overheid gesponsorde KNMI de spreekbuis is van het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties, vraag je je af waar we in dit kader onze eigenste lokale weerman nou precies moeten plaatsen. Heeft de man wel schone handen?
Eigen weerman?
Jazeker.
In ons onvolprezen periodiekje De Naarder Koerier waarvan we, met het gehijg van een toekomstige gemeentelijke herindeling in onze nek, de productie godbetert verpatst hebben aan de middenstand van Weesp, vallen sinds enige tijd de niet aflatende pennenvruchten van Pieter de Blois te bewonderen.
Bij CNN waar ze het ware oog voor de grote lijnen hebben, vegen ze in een minuut tijd het mondiale weer door onze huiskamer. Buienradar Erwin Krol doet het van Terschelling tot Ubach over Worms op micro-niveau nog eens dunnetjes over. Maar genoeg is het allemaal bij lange na nog niet. Want ook een nóg verfijnder babbeltje over zoiets als het Naarder Weer blijkt een gat in de markt. De opmars van de Weermannen.
Laat die Pieter maar schuiven.
Moet een aardige kerel zijn. Kan niet anders. De ontwapenende glimlach die hij ons wekelijks op pagina twee gunt, spreekt boekdelen. Mag zó m’n buurman worden. Met wie ik op de jaarlijkse straatbarbecue tot in de kleine uurtjes met het grootste genoegen de opvoedingsproblematiek van z’n pubernazaten en het wereldleed betreffende het klimaat tot in de punten en komma’s doorneem. Ja, vooral dat laatste.
Hij weet er wat van te maken, die Pieter. Eerst de grote lijnen voor vandaag. Maar wat is vandaag als de distributie van ons wekelijkse sufferdje uitgesmeerd wordt over de woensdag, donderdag en vrijdag? Vervolgens spit hij onvervaard in zijn verwachtingen voor het weekend. Waarna hij ook niet te beroerd is de immer wat linke trend voor de wat langere termijn voor ons geestesoog uit te smeren. Alles afgerond met een Weetje voor de ware fijnproever, een rubriekje dat bol staat van de meest uiteenlopende, wereldvreemde weerrecords sinds jaar en dag.
Een sisyfusarbeid waarvan we de ongemeen zware verantwoordelijkheid en impact waarlijk niet moeten onderschatten. En dat in een tijdsgewricht waarin iedere boerenlul met een I-phone in z’n vestzak op ieder moment tot in de schrijnendste details beschikt over het meest actuele gedrag van het naderende klimatologische onheil.
Maar eerlijk gezegd gaat het me nog lang niet ver genoeg.
Ik wil keiharde verbanden. Op vestingniveau graag.
Over de relatie bijvoorbeeld tussen een opkomend hogedrukgebied boven Biercafé Demmers in de Marktstraat en de meer dan verraderlijke CO-2-uitstoot van het massale Huizer sluipverkeer op de invalsweg ter hoogte van het zwaar geplaagde sigarenmagazijn Ruijsdael. Moet ik, wonend in de periferie van het Promersplein, echt wachten tot de ÍJsheiligen om die verrekte geraniums op m’n patio zomerklaar te maken? Doe er dan met het oog op een verantwoord bruiningsproces ook meteen even een handig overzichtje van het aantal te verwachten zon-uren op datzelfde binnenplaatsje bij. Kunnen de aardbeien in het bescheiden moestuintje van m’n buren d’r nú in of dienen de pensionado’s nog even pas op de plaats maken? En hoe verhoudt dat probleem zich tot de perspectieven een paar honderd meter verderop aan de Kloosterstraat? Welke zijn de meest geëigende momenten voor mijn buren aan de andere kant om, uitgesplitst per dagdeel, de periodieke witte en bonte wasjes te drogen te hangen? Dat zijn er toch al gauw een stuk of drie in de week. Het is voor de hoogbejaarden die daarvoor een wankel trapje moeten bestijgen naar de lijnen die over hun garagedak zijn gespannen, van vitaal belang te weten of zo’n levensbedreigende expeditie überhaupt loont.
Van die dingen Pieter.
We kunnen niet wachten.

Een column die ook te lezen is in de column-vitrine in Naarden Vesting die met een vette knipoog het lokale gebeuren op de voet volgt.

Advertenties
reacties
 1. Geef ze van katoen, Frans. Al die onzin.

 2. renelouman schreef:

  De opmars van de weermannen vind ik nog minder erg dan de mentaliteit die er achter het voorstel tot intrekken van de subsidie aan het KNMI zit. De onderbuik re-geert nu definitief Nederland.

 3. Beus schreef:

  Ik heb geen I-phone.

 4. Hanneke in Hanoi schreef:

  wij doen het hier gewoon met buienradar

 5. Hanneke in Hanoi schreef:

  afhankelijk van het weer zo’n vier tot zes keer per week. en soms per dag.

 6. fr@nsmuthert schreef:

  Hangt seks bij jou van het weer af?

 7. Mo schreef:

  We hadden het toch over het weer?!

 8. fr@nsmuthert schreef:

  Jij zei toch dat je het met de buienradar doet? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s