Hoezo linkse hobby’s?

Geplaatst: 21 juni 2011 in politiek
Tags:, ,

Alles wat subsidie van de overheid krijgt, de kunsten voorop, wordt door Geert rücksichtslos als linkse hobby op de brandstapel van onze beschaving gelegd. Maar na de laatste aangekondigde maatregelen kunnen we rustig vaststellen dat het maken van gesubsidieerde kunst zich ontwikkeld heeft tot een rechtse hobby. Als het op het door een ronkende Rutte beloofde aflikken van de vingers aankomt, zijn twee volledige handen daarbij in die kringen ontoereikend.
De analyse van de subsidiebesluiten die een gerespecteerde kwaliteitskrant als NRC Handelsblad maakte, wijzen althans in die richting. Sommige kunstinstellingen zijn too big to fail om er het mes in te zetten. Een status die zulke instellingen verworven hebben omdat hun besturen en raden van toezicht voortvarend dichtgemetseld blijken te zijn met kopstukken uit het bedrijfsleven en prominente oud-politici van VVD- en CDA-huize. En Halbe staat duidelijk niet te trappelen om bij het verdelen van de taart de strijd aan te binden met z’n eigen politieke vriendjes en vriendinnetjes. Met het oog op het leven na z’n politieke carrière niet zo verwonderlijk.
Voorbeeldje? Het Nederlands Danstheater (voorzitter: Gerrit Zalm), lange tijd in de gevarenzone, mag blijven meesnoepen. Daar is uiteraard geen enkel bezwaar tegen. Maar een orkest als Holland Symfonia met een nogal links bestuur, kan met z’n water naar de dokter. Met de vele middelgrote instellingen als festivals, productiehuizen en presentatie-instellingen voor hedendaagse beeldende kunst heeft de staatssecretaris niks te schaften. Hun bestuurders zijn, toeval of niet, vooral te vinden in de progressieve kringen van de politiek, het onderwijs of de kunstwereld zelf.
Dat zijn kennelijk slechte netwerkers.
De subsidiegelden voor de kunst worden beheerd door een kleine elite van mensen die het maatschappelijk helemaal gemaakt hebben. Voor hen is het besturen van een kunstinstelling een leuke nevenactiviteit. Die kunnen in tegenstelling tot vergelijkbare Amerikaanse collega’s die bij hun aantreden bij zo’n instelling verplicht zijn om private inkomsten te verwerven, rustig op hun reet blijven zitten.
En hun vingers aflikken natuurlijk.

Bron: Kees Vuyk: Zijlstra geeft het geld aan VVD-kunst, NRC Handelsblad.
Illustratie: Mirjam Vissers http://www.mirjamvissers.nl/index.htm

Advertenties
reacties
 1. Glaswerk schreef:

  Een bijdrage die me uit het hart gegrepen is!

 2. stripman schreef:

  Het is allemaal van een immense treurigheid en kleinzieligheid. Die hele onnodige bezuinigingsoperatie is niets meer dan rancuneus politieke tegenstanders pesten. Niet omdat het moet, die crisis is een drogreden, maar omdat het kan. Pas op, of ik maak me er nog kwaad om !

 3. fr@nsmuthert schreef:

  Stripman kwaad? Dat wil ik meemaken!!!!

 4. stripman schreef:

  Dan moet je vooral nog even zo doorgaan !!!

 5. Beus schreef:

  Inderdaad, er zit een vies smaakje aan deze politiek.
  Eigen aan rechtse politiek, maar dat wisten we al.

 6. Emma schreef:

  is dat nou ook rechtse kunst die overblijft? Is het als bij yoghurt: linksdraaiend of rechtsdraaiend melkzuur? Geintje, maar ik zou het ook wel eens op maatschappijkritische of maatschappij betrokken inhoud geanaliseerd willen zien. Wat verdwijnt het meest?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s