Laat de kinderen tot mij komen

Geplaatst: 19 juni 2011 in persoonlijk


Je kunt je nazaten natuurlijk niet een godganse zomer lang door het wereldse vermaak van pretparken, dierentuinen, musea en aanverwante vakantie-attracties jagen. En die Scheveningse zandkorrels in de bilspleet beginnen op den duur ook aardig te schuren. Hoogste tijd om maar ’s te focussen op de serieuze stuff die er met het oog op de eeuwigheid écht toe doet.
Godezijdank hebben we als geestverruimend substituut voor de draaimolen en de achtbaan nog altijd het doolhof van de kerk die, predestinatie of niet, zeker in Huizen al jaren krampachtige pogingen doet midden in de samenleving te staan. En zeker nu de Mannenbroeders van de Zelfkastijding in Den Haag een forse gedoogpoot tussen de deur hebben weten te krijgen, worden de mouwen met hernieuwd zelfvertrouwen opgestroopt.
Met een steeds verder afkalvende grijze plaag, waardoor de kerkbankjes maar angstig leger en leger raken, is het intussen wel zaak om het broodnodige verse bloed aan te boren.
In dit optrekje in Huizen, heeft men het helemaal begrepen. De toonzetting van de wisselende one-liners aan de gevel zijn symptomatisch voor de modernistische, full EO-geïnspireerde wervelwind die er door het godshuis jaagt. Mijn meer dan rechtzinnige ouwe heer zaliger zou zich bij de aanblik zonder meer omdraaien in z’n graf. En bij de hiermee ostentatief afgeserveerde oudere die-hards van het durp die hoegenaamd niets te schaften hebben met de populistische aanspreekvorm, kan het niet anders of dit billboard moet haast wel aanleiding geven tot het nodige geween en tandengeknars:
Jezus leeft. Jij ook?
Een statement dat helaas voorlopig niet verder onderbouwd wordt, op de voet gevolgd door een gewetensvraag die voor de kersverse doelgroep niet in een vloek en een zucht te beantwoorden zal zijn. Maar geen nood. De Vakantie Bijbel Week gaat het omineuze gat in de markt opvullen. Even googlen en je constateert dat we hier waarachtig te doen hebben met een uitgekiende, landelijke organisatie die, geschraagd door een heuse website, ook in Huizen een zomers potje op het levensvuur zet. Een marktgericht geschenk uit de hemel, zeg maar.
De bevindelijke denktank van onze Gooise gemeente toverde afgelopen jaren in haar oneindige wijsheid al twee spetterende thema’s uit de hoge hoed: Kom maar op en Stel je voor. Dit jaar moet de jeugd het doen met Echt wel. Een aanmoediging om het met God te wagen en je vertrouwen in Hem te stellen. Een mega-event waar alles wat reformatorisch en jong is haast wel likkebaardend naar uit moet kijken. En het is toch vooral maar te hopen dat zich wat meer vrijwilligers dan vorig jaar aanmelden om het geestelijke kneedwerk te ondersteunen want toen moest het programma voor de wat minder courante, vermoedelijk een tikkie te recalcitrante 10-plussertjes afgeblazen worden.
Een sneue zaak.
Echt spetterend (de site repte van spettend) wilde het in augustus trouwens maar niet worden want je kon er dagelijks een kanon afschieten. Reden vermoedelijk, om de kraker dit jaar over de zomer heen te tillen naar begin september. Zodat je in feite niet echt meer kunt spreken van een vakantiebijbelweek. Een kniesoor echter, die daar op let.
Van 1 t/m 4 september worden de tempeldeuren weer wijd open gezet om met jeugdige overmoed in te kunnen treden in de Heerlijkheid des Heeren van de gesjeesde Mennisten.
Over de definitieve invulling van het programma bestaat kennelijk nog enige onzekerheid, gezien de omzichtige formulering van het gebodene waarmee men een veilige slag om de arm houdt: Er zal een afwisselend programma zijn. Hierbij moet gedacht worden aan sport en spel, voor lichaam en geest. Naast deze leuke ontspannende activiteiten zal er met de kinderen ook serieus over het evangelie van God gepraat worden.
Het mag duidelijk zijn: Er valt straks in Huizen maar bitter weinig te lachen bij dat evangelie van de Heer. Om over een beetje kekke, eigentijdse ontspanning maar helemaal niet te spreken.

Advertenties
reacties
 1. Beus schreef:

  Ik lach me rot hier in Huizen.

 2. fr@nsmuthert schreef:

  Ik ben een uurtje geleden voor een paar foto’s teruggegaan naar de plaats van de misdaad. Hoewel het licht niet ideaal was, doe ik het met deze.

 3. Glaswerk schreef:

  Ik heb nog ergens een voordeelverpakking Molotov cocktails staan, voor het geval dat bordje op die kerk je ernstig gaan irriteren.

  Grappig die persoonlijke toevoegingen “onder de streep”.
  Ik krijg ineens een déjà vu ;-P

 4. Glaswerk schreef:

  Gaan=gaat.

  Wanneer kunnen we eindelijk eens een reactie redigeren bij de WordPress.com weblogs?

  Bij de onafhankelijke eigendomeiners kan dat al jááren…

  • fr@nsmuthert schreef:

   Nu je het toch hebt over reageren: Sinds die Twitter en Facebooktoevoegingen bestaan, kost het plaatsen van een reactie ontzettend veel tijd. Ik moet met tussenpozen van 5 secondes 2x clicken. En ook als je een wijziging wilt aanbrengen, krijg je de cursor maar moeilijk verplaatst.
   Kun jij je reactie niet achteraf bewerken? Ik zal het je nog sterker vertellen: Ik kan WEL in de reacties van andere rommelen, als ik wil. En dat vind ik eigenlijk wel schandalig.

 5. Willem schreef:

  Wat ’n chagrijnig, vooringenomen stuk.
  Bij wie is er nu eigenlijk weinig te lachten?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s