Willem

Geplaatst: 26 mei 2011 in fotografie, Naarden, persoonlijk, zorg
Tags:,


In het straatbeeld van Naarden-Bussum is hij een amper weg te denken factor.
Laten we hem Willem noemen.
Willem dreef tot een jaar of wat geleden een redelijk beklante sigarenzaak op een strategisch voortreffelijke plek in Bussum. Dat hij ernstig visueel gehandicapt is, om niet te zeggen volledig blind, moet bij de uitoefening van z’n beroep een uiterst vervelende affaire geweest zijn. Hoe hij die nering regelde? Geen idee.
Het zaakje is opgedoekt. Afgeplakte etalageruiten.
Achter de geraniums zal Willem zelden te vinden zijn. Langs de straat des te meer. Geen geleidehond. Wel gewapend met de bekende stok. En sinds kort een groot, rood bord om z’n nek met: Niet aanspreken alstublieft.
Dat geeft te denken. Je kunt er allerlei theorieën op loslaten. Maar uiteindelijk blijkt hij al z’n honderdduizenden, immer solistische, voetstappen in de regio zorgvuldig uitgeteld te hebben. Ik kom hem binnen een straal van vijf kilometer werkelijk overal tegen. Zo op het oog beweegt hij zich naadloos van A naar B, C,D en andere boeiende bestemmingen. Maar je laat het vanwege dat bord wel uit je hersens om je aan een empathisch gesprekje te wagen. Want dan is ie de kluts volkomen kwijt. Zo ontdekte een kennis onlangs.
Gisteren zag ik hem, voor het eerst, mijn vestingstad Naarden binnenschuiven. Met stok. En bord. Een hele operatie want daar had ie snel reconstruerend wel een paar heftige obstakels voor moeten overwinnen. Razend knap dus.
Naarden? Drie weken lang vergeven van de duizenden bezoekers van een groots foto-festival. Een rustiek plekje langs de waterkant met uitzicht op die zeven natte onderonsjes zal het doel van z’n expeditie vermoedelijk niet geweest zijn. Maar toch. De associatie lag voor het grijpen.
Gewapend met m’n telelens heb ik vergeefs nog een tijdje door de straten gedwaald voor mijn Worldpressfoto van het jaar. De ware fotograaf snort zo’n man natuurlijk op en zet zoiets voor de gelegenheid wel even in scene.
Maar misschien is het ook wel beter zo.

Advertenties
reacties
 1. Glaswerk schreef:

  Een echte Ruysdael moet je ook voelen.

  Berg je maar in de derde week van juni…

 2. fr@nsmuthert schreef:

  Iedere gelijkenis met ene Willem van de foto’s gaat uiteraard mank. Welkom in juni.

 3. Chapeau voor Willem dat hij zo’n zaak had, waarschijnlijk is hij nu aan het genieten van zijn pensioen en wil hij geen geouwehoer meer aan zijn hoofd…

 4. Off-topic vraagje: Is het in één zin uit te leggen hoe ik wat oude VK-blogs hier in een archief krijg? Heb er eentje geprobeerd maar dat verschijnt gewoon als ‘nieuw’ want vandaag geplaatst…grgrgr.

 5. Zooo, simpeler kan het niet, slim van je, dank!

 6. Van Willem naar archieven.Wat is de wereld toch mooi

 7. Lasja schreef:

  deze is ook echt de moeite waard 😉

 8. fr@nsmuthert schreef:

  @Lasja: Op weg naar onze voorstelling in Breda zagen we hem vanmiddag in Bussum weer onderweg. Deze keer had ik een camera aan boord. We hebben Willem gewoon laten lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s