Ritueel slachten

Geplaatst: 13 april 2011 in actualiteit, geloofsbeleving
Tags:, ,

De chagrijnige rabbi die vanochtend mocht komen uitlekken in het programma Ochtendspits kan wel wat mediatraining gebruiken. Vandaag beslist de Tweede Kamer over het verbod op onverdoofd slachten. Een heikele kwestie. Daar had ie vanuit z’n geloof, begrijpelijk, wel wat op aan te merken. Maar vrienden maak je niet als je je opponent, een juffrouw van de Partij voor de Dieren met een alleszins redelijke insteek, voortdurend onderbreekt en ongegeneerd overschreeuwt.  Daar viel voor de Wakkere Nederlander Alex de Vries maar bitter weinig aan te regisseren.

Het zijn barre tijden voor de joodse gemeenschap die in een stad als Amsterdam zwaar te lijden heeft onder de onverteerbare terreur van de kutmarokkaantjes die hun kwaadaardige pijlen steeds hardnekkiger richten op onschuldige keppeltjesdragers. Hoe erg ook, maar daar ging het hier niet over. Net zo min als over de kritiek die er zou bestaan op de mannenbesnijdenis. Nooit geweten trouwens, van die oppositie. En als je de discussie zuiver wilt houden, sleep je die zaken er dus ook niet bij. Straatterreur, die we niet hard genoeg kunnen aanpakken, is iets van een geheel andere orde dan een democratisch proces. Dat uiteraard rekening heeft te houden met minderheden. Maar toch.
Kosher en halal staan onder druk als het gaat om de stuitende wijze waarop er, naar schatting twee miljoen keer per jaar, geslacht wordt.
En als wij met z’n allen democratisch besluiten dat die niet past binnen onze wetgeving: jammer dan.

Advertenties
reacties
 1. beusekom schreef:

  Een lastig vraagstuk.
  ‘Bij een verbod kunnen we geen vlees meer eten’, las ik in de Volkskrant. De rabbi’s, die op een ‘democratische’ wijze de joodse gemeenschap vertegenwoordigden, waren verontrust.
  Het recht op vrije geloofsbeleving lijkt in Nederland ondergesneeuwd te raken.
  Die anderhalve minuut meer lijden voor de dieren kan er best bij.
  Daarna worden ze toch opgegeten en weten van niets meer.
  Krijgt Nederland er een groep vegetariërs bij? Goed voor het milieu, geloof ik.

  • Jos van Dijk schreef:

   Helemaal mee eens Frans. Als “gelovigen” o.g.v. hun geloof en een oneigenlijk beroep op vrijheid van godsdienst er “barbaarse” praktijken op na blijven houden,die door wetswijziging niet meer mogelijk zijn, gaan “ze” misschien eens nadenken.

  • fr@nsmuthert schreef:

   Dan maar vegetariër. Dus.

 2. Had al lang moeten gebeuren. Sowieso omdat het barbaars is om vanuit een geloofsgedachte dergelijke handelingen uit te voeren.Temeer omdat het woord het al zegt:geloof! Het is dus niet eens zeker of het zin heeft voor die dieren om zonder verdoving geslacht te worden

 3. maadtje schreef:

  Mij heb je. Wat een walgelijkheid dat ritueel slachten. Daar moet zonder meer een eind aan komen. Dat past niet in onze beschaving.

  • beusekom schreef:

   Slachten is eigenlijk walgelijk. Maar ja, vlees is soms ook lekker.
   Die kut natuur ook. Verdoven voor het doden? Van mij mag het.
   Heb je wel een die gillende varkens gezien voordat ze het slachthuis ingaan.
   Dat is pas lijden voor die beesten. Maar laten we niet te hypocriet doen, mensen verdoven elkaar ook niet eerst als ze elkaar uitmoorden in een oorlog.

 4. ZijalleenisZij schreef:

  Ik stel voor dat men een wet maakt waarin vastgelegd word dat Moslims die tegen het verdoven van dieren zijn, niet meer onder verdoving gaan bij – de tandarts – de dokter – bij operatie’s – bij besnijdenissen – bij bevallingen – zodat zij dezelfde rauma’s opdoen die zij nu de dieren laten ondergaan. Dit is Nederland, hier gelden Nederlandse wetten, en wie het daarmee niet eens is moet maar terugkeren naar het land van herkomst. We staan in dit land al genoeg toe wat ons hopen ellende opleverd,
  Ook de Nederlanse boeren en schatbedrijven mogen van mij aangepakt worden. Ach de boeren, ze hebben het zo moeilijk, en ze houden zo veel van hun veestapel…….laat me niet lachen.
  Mijn man is moslim, maar zelfs hij vindt het een schande zoals moslims met dieren omgaan.

 5. ZijalleenisZij schreef:

  Slachtbedrijven moet er staan i.p v …….sorry voor deze fout.

 6. Beus schreef:

  Ik blij dat Grunberg het met me eens is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s