Drie keer de Telegraaf

Geplaatst: 12 december 2010 in media

Afgelopen jaren moesten we vooral geloven dat de Nederlander in toenemende mate gebrainwashed wordt door onze linkse publieke omroep. Drie keer de Volkskrant was een veelgehoorde kreet. Ik heb daar als gretige consument van de actualiteitenrubrieken altijd m’n bedenkingen bij gehad. Toen ik een tijdje geleden op een feestje iemand met droge ogen hoorde beweren dat zelfs ons NOS-Journaal in handen is van de linkse kliek, braken bij mij de vliezen. Echte argumenten daarvoor kreeg ik op m’n voorzichtige vraag in die richting niet. Maar het werd toch maar weer even gezegd. En met verve beaamd door enkele omstanders.
De laatste tijd ben ik eens aan het turven geslagen. Allesbehalve representatief natuurlijk. Want ik kies m’n programma’s met zorg. Gekleurd dus. En dus niet zo wetenschappelijk.

Afgelopen donderdag maaide Hans Beerekamp, mediarecensent van NRC Handelsblad, me het gras voor de voeten vandaan met de resultaten van een op het oog aanzienlijk beter onderzoekje van drie maanden. Inclusief een top-100 van sprekers in nieuwsprogramma’s. Hij wilde vooral drie dingen weten; de representativiteit van de Talking Heads naar geslacht, politieke voorkeur en maatschappelijke relevantie.
Conclusie: Op televisie praten vooral rechtse mannen. Tweeëneenhalf jaar geleden nam hij eenzelfde steekproef. De verdeling van de sprekende hoofden naar politieke voorkeur bleek toen representatief. De spreiding over links, rechts en middenpartijen viel nagenoeg samen met de toenmalige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Alleen het CDA zou reden tot klagen hebben gehad over ondervertegenwoordiging.
Het politieke medialandschap is veranderd. In de Tweede Kamer heeft rechts een krappe meerderheid, en de Publieke Omroep werd verrijkt met twee nieuwe zendgemachtigden. WNL en PowNed zouden de boze rechtse burger meer herkenning  moeten bieden.
Beerekamp: In politiek opzicht is de verdeling over de partijen minder representatief geworden, in de richting van een overweldigende rechtse meerderheid. Als je de 66 mensen in de top-100 met een partijpolitieke achtergrond zou vertalen naar een fictieve samenstelling van de Tweede Kamer, dan had de huidige coalitie geen 76 maar 95 zetels (CDA 41, VVD 36 en PVV 18). Van de oppositiepartijen zijn GroenLinks (9 zetels) en ChristenUnie (5) min of meer representatief in beeld, de andere te zwak: PvdA 25, SP 9 en D66 7. Het viel te verwachten dat partijen die een hoofdrol speelden in de kabinetsformatie de meeste aandacht zouden krijgen.

Bij zijn turfmethode kun je de nodige vraagtekens zetten. Elke bij (volledige) naam aangeduide gast die in een van de genoemde programma’s minimaal twee Nederlandse zinnen uitsprak, kreeg per aflevering één punt.
Je moet natuurlijk niet alleen onderzoeken wie er op de tv verschijnen maar vooral onderzoeken hoe er over de onderwerpen gepraat wordt. Maar toch.
Daarnaast dient zich ook nog eens de eeuwige hamvraag aan of praat- en nieuwsprogramma’s nou perse een afspiegeling van de samenleving moeten zijn.
Uit eigen waarneming heb ik de verrechtsing van de ontbijtbabbelcultuur met de komst van de Ochtendspits van WNL al in een eerdere bijdrage vastgesteld en besproken.
Beerekamp beperkte zich tot programma’s waarin het nieuws van de dag belangrijker is dan het entertainmentgehalte.
Dat wil zeggen Altijd wat (NCRV), Brandpunt (KRO), EénVandaag (AVRO/TROS), Nieuwsuur (NOS/NPS). Pownieuws(Powned). Uitgesproken EO, Uitgesproken WNL en Uitgesproken VARA.
Zo er al sprake was van Drie keer de Volkskrant, er lijkt volgens Beerekamp een duidelijke stap gezet te zijn naar Drie keer de Telegraaf.
En dan hebben we het nog niet eens over de ondervertegenwoordiging van de vrouw. Want het blijft nog steeds behoorlijk behelpen voor de dames.
Bron: Hans Beerekamp: ‘Op televisie praten vooral rechtse mannen.’
NRC Handelsblad, donderdag 9 december 2010-12-12
Illustratie: Pepijn Barnard.

http://www.vkblog.nl/bericht/360123/Drie_keer_de_Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s