Waar is het mis gegaan?

Geplaatst: 1 november 2010 in Uncategorized

 

M’n ouwe heer had z’n zaakjes vroeger ogenschijnlijk aardig op de rails. Aan zekerheden geen gebrek. God, Nederland en Oranje waren de pijlers die z’n oersimpele maar o zo gedegen levensfilosofie schraagden. En hoewel het in de lijn der verwachting lag dat ie in het licht van z’n nogal bevindelijke aspiraties politiek gezien z’n heil feitelijk zou moeten zoeken bij de SGP van Van Dis, verrees er zodra er verkiezingen in zicht kwamen om onverklaarbare redenen toch immer een bord van de Christelijk Historische Unie bij ons in de voortuin. Ene Tilanus. Voornamen hadden de politici in die jaren niet. Iedereen had z’n eigen bord trouwens in onze straat. Kom daar vandaag de dag maar ‘s om.

Tegenover ons woonde een nogal onduidelijk maar wel behoorlijk gereformeerd gezin waar ze uiteraard volautomatisch voor de AR van Zeilstra gingen. Aan enige animositeit geen gebrek, zodra het bijbehorende propagandamateriaal achter de respectievelijke tuinhekjes geplant werd. Jansen & Tilanus. Onderbroeken hemden, kutlappen en korsetveters was de onheilspellende oneliner die wij ons wekenlang door de morsige knaapjes van gene zijde dienden te laten welgevallen. En wij waren ons uiteraard haarscherp bewust van het venijn in het gesar van onze broeders in de Heere. Want ook wij – wie niet?- hesen in een tijd dat Calvin Klein en Armani in de verste verte nog niet aan de horizon verschenen waren, de witte, lubberende onderbroekjes van de lingeriegigant om de edele delen.

De sociale omgevingsfactoren kregen amper vat op nummertje drie uit de rij van vier nazaten. Onze vader was dan ook een complete hartverzakking nabij toen ik gepokt en gemazeld door de jaren des onderscheids aankondigde op ‘die vuile rooien’, zoals hij ze noemde, te gaan stemmen. En toen ik tot overmaat van ramp weldra ook nog ’s te kennen gaf m’n carrière als docent niet in het door hem innig  aanbeden bijzonder onderwijs maar bij de openbaren te gaan slijten, sloeg de twijfel over de zingeving van onze opvoeding, en überhaupt de zin van zijn leven, definitief toe.

Jarenlang heb ik me het hoofd gebroken over welke factoren nou precies bepalend zijn voor politieke keuzes. Om deze week uit te komen bij het verlossende artikel in Elsevier dat op haar beurt de Washington Post weer uitvoerig gespeld had.

Het zijn natuurlijk weer Amerikaanse geleerden, van de universiteiten Harvard en San Diego,  die een gen hebben gevonden waarmee mensen eerder geneigd zijn om politiek gezien links georiënteerd te zijn. Als je genen een specifieke variant van DRD4 dopamine receptor herbergen, grote kans dat je voorbestemd bent uiteindelijk in de liefdevolle armen van Cohen, Halsema of Roemer te belanden. En als je, laat die Amerikaanse onderzoekers maar schuiven, op de middelbare school ook nog ’s veel vrienden had (..), ben je wat je linkse perspectieven betreft, helemaal aan de beurt. Geen kinderachtig onderzoekje dus.

Gisteravond voor de zekerheid me maar even gemeld bij de doktersdienst van het ziekenhuis TerGooi om de hoek. Speciaal voor mij belden ze in allerijl de betrokken specialist uit z’n nest die me even later, amechtig nahijgend, na een kort doch gedegen onderzoekje, tot m’n geruststelling kon bevestigen dat ik sterf van de DRD4 dopamine receptor.
Een ding weet ik zeker: van m’n vader kan ik ’t niet hebben. Moet ik nou echt gaan geloven, en de postume verwarring slaat toe,  dat m’n oerdegelijke moeder die politiek geheel en al onder curatele stond bij haar dictatoriale eega, dwars tegen de tijdgeest en de gristullukke ethiek in, op een sombere namiddag in 1945 buitenechtelijk aan het experimenteren is geslagen?
Buurman, door m’n vader genegeerd als ware hij een lepralijer van de buitencategorie, was een gekend sociaal-democraat.

Ach, lees ook zelf m’n bronnen maar even:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/279789/Wetenschappers-vinden-links-gen.htm 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s