En de winnaar is …..

Geplaatst: 29 augustus 2010 in actualiteit
Tags:,

Altijd interessant om wanneer er op één dag twee bekende landgenoten de pijp aan Maarten geven, te zien hoe de (foto)redactie van je ochtendkrant daarmee omgaat.
Anton Geesink en Ton van Duinhoven.
Wie gaat er op de voorpagina?
Naast de kabinetsinformatie, Arnon Grunberg en de broodnodige advertenties.
Een kwestie van afweging.
Onze kroonprins  zette om te beginnen al de toon. In een wel bijzonder eenzijdig, met louter superlatieven doorspekt persberichtje, bewierookte hij z’n collega IOC-bestuurder. Het oude adagium Over de doden niets dan goeds, werd schaamteloos van stal gehaald. Terwijl er naast vele terechte waardering (charitatieve acties) toch waarachtig wel wat kritisch commentaar voor het opscheppen lag bij de handel en wandel van de voormalige judoreus.
Z’n eigenzinnigheid, waar in dat milieu op z’n tijd trouwens niks mis mee is, was bijna spreekwoordelijk. Eenmaal namens ons land beland op het internationale Olympische pluche, had ie al gauw meer oog voor de bobo-carrière van Anton Geesink dan voor z’n functioneren als bestuurder. Wat blijft hangen is toch die eindeloze reeks conflicten met ons eigen NOC. Raakte tot z’n niet geringe woede ook nog ‘s verwikkeld in een heuse, eigen bonnetjesaffaire.
Isolement binnen die club was uiteindelijk z’n deel. En het was een baantje voor het leven. De laatste jaren moesten we het vooral doen met de prachtige persiflages van Erik van Muiswinkel. Het moet gezegd: niet iedereen schopt het tot een naar zich genoemde straat.
En een foto op de voorpagina van de Volkskrant.

Ton van Duinhoven, ook al een eigenzinnige persoonlijkheid die lang niet altijd even makkelijk was voor zichzelf en anderen, moest het doen met de binnenpagina. En ik maak me sterk dat de redactionele keuze pak ‘m beet een jaar of tien geleden andersom uitgevallen was.
We hebben afgelopen dagen volop kunnen genieten van een reeks fragmenten waarin hij voornamelijk schitterde als typetje. Hij moet een enorme  inspiratiebron Kees van Kooten geweest zijn, realiseer je je, als je alles aan je voorbij ziet trekken. Maar ook een meer dan verdienstelijk acteur in het serieuzere genre. En, dat zou je bijna vergeten, zingen kon ie ook.

Niet bepaald een tot vrolijkheid stemmende herhaling van AVRO’s Close Up, trouwens: Ton van Duinhoven, Een spoor als rook.
Het leven was al jaren allesbehalve leuk.
Maar als er, met alle respect, een keus gemaakt moet worden wie de voorpagina verdient, dan toch Ton. Vind ik.

Uitzending gemist?    http://player.omroep.nl/?aflID=8538808

Ook hier te vinden: http://www.vkblog.nl/bericht/343952/En_de_winnaar_is_%85%85

Advertenties
reacties
  1. dimasplace schreef:

    Beste Frans,

    Daar kunnen we dus heel verschillend over denken… of moet ik voelen zeggen in zo’n geval?
    http://dimasplace.wordpress.com/2010/08/30/ode-aan-anton-de-grote-sportman-geesink-1934-2010/

    groet, Dick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s