Hooligans

Geplaatst: 11 juli 2010 in volkskrantblog
Tags:, , ,


Voor de volle 100% sta ik achter de zomerschoonmaak van de stadionmoderator. Daarbij ontbrak het, zoals ik moest vaststellen,  helaas af en toe wel eens aan het nodige tactische vernuft. Maar dat nemen we dan maar op de koop toe. Waar gehakt wordt, vallen spaanders.
Als sommige anderen in het verlengde daarvan zich geroepen voelen hun geluk elders te gaan beproeven: laat ze vooral hun gang gaan. Neem trouwens maar van me aan: binnen de kortste keren zijn ze weer terug in het aardigste stadion dat we hebben.

Als er afgelopen weken één begrip is dat hier in sneltreinvaart devalueerde,  dan toch wel dat van de vrijheid van meningsuiting. De uitsluiting van wat ik gemakshalve maar even de Bende van Vier noem, heeft daar in mijn beleving namelijk zo goed als niks mee te maken.
We hadden te doen met een groepje hooligans dat zich voortdurend liederlijk misdroeg. Niets meer en niets minder. Hooligans zijn namelijk, hoewel ze ons wat anders willen doen geloven,  geen voetballiefhebbers. Ze zoeken een populair podium voor hun activiteiten waarmee ze sterk de indruk wekten slechts op één ding uit te zijn: desintegratie. Dat leidde, na een aantal duidelijke waarschuwingen en tijdelijke verwijderingen, uiteindelijk tot een meer dan terecht stadionverbod.
Als anderen, uit hetzelfde vak (staanplaatsen), dan gaan proberen om ze via een amateuristisch afgesloten toegangspoortje weer binnen te halen, bewijzen ze, hoewel ze zichzelf feitelijk niet schuldig maken aan die misdragingen, uiteindelijk geen spaan beter te zijn. De grenzen van wat te tolereren valt, waren immers ruimschoots overschreden. Als hooligans uit ons stadion verwijderd worden, zullen ze trouwens wel weer opduiken bij andere in het oog springende activiteiten. Strandfeesten.
De ongekroonde koningin van het quasi correcte gekeutel, maakte het daarbij wel erg bont. Waarbij ze op haar troosteloze zoektocht naar de vrijheid van meningsuiting zélf gemakshalve maar even voorbijging aan de essentie daarvan. Op de aangevoerde argumenten werd nauwelijks gereageerd. Sterker nog: ze praatte, voorzien van een semi-intellectueel vernisje, op schaamteloze wijze recht wat zo krom als een hoepel was.

Het stadion is hopelijk weer aan de leden, de seizoenkaarthouders en het contingent ware liefhebbers dat de voorkeur geeft aan de losse kaartverkoop. Op zich al een behoorlijk pluriform gezelschap. Incidenten zullen er altijd blijven. Laten we onze hoop dan maar vestigen op het zelfreinigend vermogen van de echte supporters. Het is daarbij te wensen dat de schare, mocht het nog eens uit de klauw dreigen te lopen, er in ieder geval niet met de rug naar toe gaat zitten.
De definitieve sluiting van ons unieke stadion (dat overigens best wel een flink opknapbeurtje kan gebruiken) zal toch wel het allerlaatste zijn waar we met z’n allen op zitten te wachten.
Mag ik hopen.

http://www.vkblog.nl/bericht/324444/Hooligans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s