Doe in godsnaam dan maar die Tjeenk, hoorden we de Majesteit roepen

Geplaatst: 27 juni 2010 in actualiteit
Tags:,

Een beetje oma geeft toch acte de présence op de verjaardag van haar kleinkind, zou je zeggen. Sterker nog:  als je, zo lang we met z’n allen bij lange na nog niet aan een ceremonieel koningschap lijken te willen, de tegels uit je Koninklijke badkamer moet pezen om een representatief kabinet op de rails te krijgen, zet je alle zeilen bij die je maar in de kast hebt liggen. Toch?
Niets van dat alles.
Erwin Kroll had een topdagje beloofd.
Alle reden om dat platbodempje van haar dat we met onze belastingcentjes à raison van een eurootje of 47.000 per jaar drijvende houden, maar ‘s het zeegat uit te manoeuvreren.  In militaire dienst waar ik ooit voor m’n nummer op ging, stelden we al vast dat ons materieel meer slijt van onderhoud dan van daadwerkelijk gebruik.
Varen dus, met die kwistig door Defensie gesponsorde hap.

Markermeer. Zaterdag, 12.00 uur.
Merkwaardig, die waterpolitie in vol ornaat. Niet bepaald het tijdstip waarop je die zuiplappen van schippers met enige kans op succes kunt betrappen op de verkeerde promillages. Het ultrasnelle speedbootje langszij lag evenwel standby om uit te rukken.

Vijfhonderd aandewindse meters verder dacht ik die platbodem wel effetjes relaxed bovenlangs te kunnen nemen. Iets te overmoedig bleek even later, toen de wind een klein zwiepertje naar noord koos. En om na een uurtje varen nou meteen al  bij zo’n historisch jachtje midscheeps naar binnen te planeren, leek me iets te veel van het goede. Ik ben bovendien nogal zuinig op m’n spullen.
Even afvallen en onderlangs dus.
Op een afstand van een metertje of tien passeerden we een gezelschapje  dat de indruk wekte sterk op zichzelf gefocust te zijn. Sterker nog, geheel in strijd met de water-etiquette,  toonde het geen greintje belangstelling voor deze passanten.
En er wórdt wat afgezwaaid op het water.
Ingetogen sfeertje. Zelfs het nationale dundoek hing er wat troosteloos bij.
‘Stelletje Gooise ballen’, mompelde ik tegen varensgezel Beus die met de dag meer sjoege krijgt van de ongeschreven wetten van de zeilwereld.
‘Groene Draeck’, lispelde de Huizer blogfotograaf.
Wat?
En inderdaad.
Dat strakke kapsel, voor deze speciale gelegenheid met zonneklep, herkent zelfs een doorgewinterde republikein van kilometers afstand.
Snel de camera’s er bij. Als er al sprake mocht zijn van een Oranjegevoel bij ons aan boord dan is dat toch voornamelijk voetbal-gerelateerd. En periodiek. Het koningshuis krijgt vanwege Bernhard  en zeker na de Mozambiquaanse perikelen en de verderfelijke Koninklijke geldstromen naar lucratieve Kanaaleilandjes al jaren de handjes niet meer op elkaar. Maar buitenkansjes zijn er niet om te laten lopen.
Op de golven van de wind hoorden we haar vaag iets over Tjeenk in haar mobieltje roepen. Sinds die kerstboodschap is ze kennelijk wat teruggekomen van haar aversie tegen moderne communicatiemiddelen.
Een beetje aan de late kant waren we wel. Met die foto’s. Een snelheid van vijf knopen schept al snel afstand. Maar het is allemaal nog net te zien. En mocht je denken dat WA een vorkje meeprikte van het aangerukte bittergarnituurtje: nee dus. Die zat, jarige dochter of niet, volgens onze informatie elders op een veteranendag aan het bier. Aan zo’n reputatie dient, het liefst dagelijks, zorgvuldig geschaafd te worden.


Toch maar even overstag? Louter en alleen om Beus optimaal aan z’n fotografische gerief te laten komen, gingen we uiteindelijk voor de ultieme platen. De camera’s stonden op scherp. Bij onze tweede nadering was de plotselinge paniek op de Gouden Draeck duidelijk zichtbaar. De veiligheidsjongens die tot dan toe op de voorplecht schijnbaar achteloos hun corvee deden, kwamen tot leven. En bij het passeren was, wijs geworden door de treurige ervaringen van de laatste jaren, de Majesteit razendsnel benedendeks geloodst. Wat ons betreft geen reden voor paniek. Een Bavaria 31 is geen Suzuki Swift en  Damschreeuwen is al helemaal niet ons piece of cake.

Loos alarm dus. We zetten, volledig aan onze paparazzi -trekken gekomen, koers naar Het Paard van Marken. Zelfs de P2, een redelijk alternatief voor De Naald, kon ons amper boeien.

En leg dat allemaal maar eens uit aan die mannen van de beveiliging. Want één ding werd weldra duidelijk, daar waren we nog niet mee klaar. Zet twee VK-bloggers samen op een boot en je hebt ellende. Met een astronomische snelheid zette de speedboot van de gealarmeerde waterpolitie, kommunikaatsie weet je wel, de achtervolging in. Twee nogal agressieve baasjes die geen enkele waardering konden opbrengen voor onze handel en wandel. Ze vonden ons gedrag ‘niet kies’.  Hoezo: vrije wateren? Ik kon m’n  Canon Digital Ixus 75 inleveren waarop onmiddellijk al het fraais wat ik geschoten had, naadloos gedeleted werd.

Het glaswerk van onze in-gelukkige Beus, een stuk professionelere camera bovendien, werd over het hoofd gezien.
Een meevallertje.
Bloggen is een riskante bezigheid.

Over de boordradio hoorden we trouwens even later dat Herman Tjeenk Willink benoemd is tot informateur.
De cirkel is rond.

Tekst: Mut                                                  Foto’s: Beus

http://www.vkblog.nl/bericht/322496/In_godsnaam_dan_maar_die_Tjeenk%2C_hoorden_we_de_Majesteit_roepen

Advertenties
reacties
  1. Johan HvD schreef:

    Mijn grote dank Frans, voor het aanleveren van deze wonderlijke bijdrage. Wat een paniek!
    Het verhaal en zeker ook de foto’s zijn prachtig. Er speelt zich nog heul wat af op de vrije wateren, zeker wanneer er een Groene Draeck in zicht komt. Hahaha

    Trouwens, de man op de GD, met de handen op zijn rug, is dat niet WA? Behalve dan HM ken ik verder niemand. Het interesseert me ook bitter weinig. Zeker wanneer men, zoals je schrijft, HM in ijltempo benedendeks manouovreren. HM had toch zeker kunnen zwaaien en een praatje kunnen aanknopen. De veiligheidsmannen maken paniek om niets. Maar ja, zij weten dan ook niet dat er slechts twee vreedzame ex-VKbloggers eveneens op het water eveneens wat rust zoeken en een enkel beeld schieten van het gebeuren om hen heen…

  2. Johan HvD schreef:

    Een vreemde zaak. Heb tig malen geprobeerd een aanbeveling te geven, lukt van geen klanten, terwijl het Beus wel lukt, zie ik. 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s