Ranking the Stars

Geplaatst: 9 mei 2010 in media
Tags:

Bij mij schiet het adequate taalgebruik te kort om de neerbuigendheid te vangen waarmee je zo’n treurige ontmoeting te lijf gaat. De onvervalste zaad- en strontgeur hangt al jaren boven deze bijeenkomsten. Mijn koppie thee is het zeker niet. Dat wist ik. Die intuïtie laat me zelden in de steek. Maar opgepookt door lieden die het de hoogste tijd vonden dat er eens van moest komen, ben ik uiteindelijk voor de bijl gegaan.
Een tv-blogrecensie.

-Hoe lang duurt die ellende? (zucht) 
-Een half uurtje. (zucht)
Het werden drie kwartier.
Ranking the Stars.
Uitzending Gemist. Dat weer wel.
En ik in m’n grenzenloze naïviteit maar denken dat het om een soort Idols ging.
Was het maar waar.
Nederlands tv-amusement anno 2010.
Met publiek.
Holland op z’n smalst.
Kan het smaller? vraag ik me af. Aan het eind van m’n krachten.

Tien golden oldies worden voor ons en vooral voor hun eigen genoegen door jongerenzender BNN wekelijks van stal gehaald. Kooknicht Joop Kotshekke.  Zangeres en gekende zuipschuit Bonnie St. Claire. Het mega-potente baasje/ oud-voetballer John de Wolf. Tv-presentatrice Manon Thomas. Rad Van Fortuin-coryfee ‘Tochtige Hans’. Het ‘Blauwe Rimpelnekje’ Sandra (van Andres).  BZN-Palingtemeier Annie Schilder. Zanger Jody Bernal(???). De vleesgeworden Gooise Matras Viola Holt (ik hou het nog altijd op Van Emmenes). En vuilbek/vertolker van het volkse repertoire Dries Roelvink. Wie nou precies die Jody mocht  zijn, was me volstrekt onduidelijk. Net zo min als dat ik iets meegekregen heb van Manon. Hadden wat mij betreft  in deze setting met het grootste genoegen van de wereld ingeruild mogen worden tegen prima fittende typjes als  Gordon en kersverse ridder Albert Verlinde. De dames overigens zonder uitzondering zorgvuldig strakgetrokken en gebotoxt.
Met even stuitende als verrassende openhartigheid laat de vergane glorie bij Paul de Leeuw het meest ranzige zien dat het achterste van hun tong te bieden heeft. Elke week krijgt het verknipte gezelschapje vragen voor z’n kiezen over zichzelf en over de andere verbleekte sterren. De opdracht is een lijstje te maken van één tot en met tien, waarin ze zichzelf en de anderen rangschikken. Degene die het best in staat is de mening van het panel in te schatten, wint het spel. Wie zet je op plaats tien en wie op plaats één? En vooral: waarom? Hoogste tijd om de beerput massaal open te trekken. Een bloedbad.
Een format dat iedere zichzelf respecterende Nederlandse Tokkie niet mag missen.
Presentatie (of all people): Paul de Leeuw.

Al na een minuutje of vijf denk je : dit kan niet waar zijn!
De niets verhullende vuiligheid waarmee men elkaar ongegeneerd te lijf gaat, moet zelfs erkende pulpblaadjes als Story en Privé haast doen blozen van plaatsvervangende schaamte, zou je zeggen. Alles mag en alles kan onder auspiciën van het ruim denkende publieke (dat ook nog) BNN.
En dat is in deze uitzending heel wat. En mocht er eens een dipje vallen, dan is de goedlachse presentator ten allen tijde dijenkletsend bereid z’n eigen portie popi jopi bagger op de golven van de ranzigheid te gooien.

De vragen van deze, al weer vierde, aflevering:
1.Wie is het meest stabiel in een relatie?
2.Wie is het meest op de hoogte van de Hilversumse roddels?
Waarna de gemeente zich voor het front van het heftig meelevende klapvee op de tribune snuivend en likkebaardend in de relationele, vooral seks-gerelateerde, ellende van bij voorkeur de collega-panelleden  stort. Het is een voortdurend royaal uitdelen en incasseren waarbij niets en niemand gespaard wordt. Stuk voor stuk juweeltjes.
Er gaat voor mij als argeloze kijker in drie kwartier een wereld open.
Paul de Leeuw tegen Viola: Over jou gaat het gerucht dat alles over je heen is gegaan behalve lijn 9.
En tegen Van der Togt in relatie met z’n dooie ex-partner: Mis je het? (vd Togt: Wat?) Gepijpt worden?
Of ie het nu bij wijze van troost met z’n hondjes doet?  blijkt even later een buitengewoon frisse suggestie.
Van die dingen.

Niet iedereen is overigens even sterk in dat incasseren. Zo lang echter de ander maar de pispaal is, is het doorgaans vet lachen geblazen. Maar Van Emmenes, door vriend en vijand neergezet als ooit het makkelijkste neukie van het omroepcrcuit, schiet meer dan krampachtig uit haar lollige rol wanneer ze zelf aan de beurt is.  En dat valt, hoe ze ook haar best doet,  natuurlijk met geen mogelijkheid allemaal nog uit te leggen. De door en door valse nicht Hans van der Togt, die zich onder de hete studiolampen van BNN ontpopt tot de meest rancuneuze roddelaar van het muffe groepje, bakt ze helemaal bruin. Met afstand kampioen humorloosheid. Onder het motto ‘de aanval is de beste verdediging’ gooit  hij de ene na de andere vileine verdachtmaking in de groep. Waarmee hij soms waarachtig een pijnlijke stilte weet te veroorzaken. Maar daar weet de weldoorvoede presentator, die zich werkelijk alles kan permitteren, dan altijd wel weer raad mee.

Ik ga vanavond toch maar weer voor  Zembla.
Het kankerdoolhof. Ook niet het toppunt van vrolijkheid.
Maar toch.

http://player.omroep.nl/?aflID=10931386

zie ook: http://www.vkblog.nl/bericht/314605/Zeker_weten_dat_het_gezellig_was

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s