BELANGRIJK voor u als inwoner van Nederland

Geplaatst: 21 april 2010 in actualiteit
Tags:,

Toen wijlen Claus von Amsberg zijn vorstelijke, in rook gehulde entree in onze hoofdstad maakte, trakteerde de in de oorlogsjaren zwaar gedecimeerde Joodse gemeenschap hem op een zwaar verzilverd gasmuntje. Hoezo cynisme? Natuurlijk ging ie er, om het feest compleet te maken, ook aan voor een  glorieuze rondvaart. Het verhaal wil dat Sam en Moos ijverig om de rondvaartboot heen roeiden. Op een vraag van de nogal verbaasde aspirant-prins aan de heren over de bedoeling van zo’n ferme excercitie, kreeg hij te horen: Om te laten zien dat nog niet alle joden uitgeroeid zijn.
Joodse humor dus.
De basis voor een schurend en onomkeerbaar proces van depressiviteit schijnt toen gelegd te zijn.

Het schoot allemaal door m’n hoofd toen ik vanmorgen de Belangrijke aankondiging van de deurmat viste. Een in mysterieus grijs gehulde missive van Erik Constapel, de baas van Het Nederlandsche Muntenhuis. Met het klemmende advies het kattenbelletje toch vooral voorzichtig te openen.
Zo’n waarschuwing neem je uiteraard ter harte.
En z’n verrassing mag er zijn.
In een streng gelimiteerde oplage probeert Constapel ons ter gelegenheid van het 30-jarig regeringsjubileum van Trix een (voor de afwisseling zwaar verguld) muntje aan te smeren. En daarvoor hoeven we slechts het luizige tariefje van €2,95 (de verzendkosten) neer te tikken. De zwaar vergulde Dubbelkopgulden met kleuraccenten. Als je Erik mag geloven, een zeer gewilde verzamelaarseditie.
Een nogal opportunistische actie in een tijdsgewricht waarin het koningshuis in al z’n voegen kraakt en we ons afvragen of we die arrogante poppenkast met z’n allen nog wel langer willen. Maar kom, dacht Erik, voordat iemand definitief het licht uit doet, sla ik er nog even munt uit.
Ogenblikkelijk besteld natuurlijk. En de complete straat afgestruind. Constapel mag dan wel lullen dat de uitgave gelimiteerd is tot 1 munt per huishouden, wanneer Beijert nummertje 1 t/m 60 (en ik heb ook de tachtig huishoudens aan de Peperstraat en het aanpalende Adriaan Dortsmanplein meteen maar even voor m’n karretje gespannen) de €2,95 die ik overal contant aan de deur heb uitbetaald, vandaag nog overmaken, ben ik volgende week de gelukkige bezitter van 140 dubbelportretjes van Juul en Trix.
En als op 30 april de bestuurder van een Suzuki Swift z’n kop er een beetje bij houdt en dat fatale zuiltje weet te ontwijken, zit ik binnenkort mooi met een opgewaardeerde verzameling collectors items met een straatwaarde, goed voor het vervullen van die al jaren gekoesterde droom:
Een leuk vakantie-optrekje aan het strand in Mozambique.
Laat mij maar schuiven.

http://www.vkblog.nl/bericht/311646/BELANGRIJK_voor_u_als_inwoner_van_Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s