Hans Kreijns Toernooi in bomvolle Lombard

Geplaatst: 3 mei 2009 in sport
Tags:,

100_1066

Het gaat wat minder met de gezondheid van de oud-wereldkampioen. In de bridgezaal verschijnt ie niet al te regelmatig meer. Reden voor  z’n clubgenoten in Rotterdam, die hem duidelijk missen, om onder leiding van Stefanie Damen uit te pakken met een toernooi waaraan zijn naam maar meteen verbonden werd. En als je in dat onvergetelijke NBB-75 jubileumjaar 2005 in 25 districten een serie theatervoorstellingen hebt gespeeld waarin Hans afwisselend met Berry Westra ‘voor de pauze’ een verhaal deed, hoef je er niet lang over na te denken wanneer een persoonlijke uitnodiging in de bus valt. Wie komt er niet voor Hans naar Rotterdam? Toevallig geen voorstelling op zaterdag, dat was dus het probleem niet. Met de trein. Gaat Madelon, een verstokt automobilist, ook ’s op de milieuvriendelijke, alternatieve toer.

img_12761

Aan de wedstrijdtafel was het aanvankelijk even schrikken. Een Pré Tournooi Bulletin Special over hun erelid, waarvan alle pagina’s waren voorzien van een rouwrandje. Hoezo eigenlijk? De man die ik zojuist uitvoerig geknuffeld had bij de ingang was toch de enige echte? Maar weldra stroomde, met de buiten uitbundig schijnende zon, de warmte naar binnen. Wat een weldadig aandoende hoeveelheid aandacht voor de oude meester. En zo’n individueel toernooi is dan natuurlijk erg leuk. In de A-lijn, waarin veel coryfeeën, telde ik in de gauwigheid zo’n 7 oud-wereldkampioenen waarvan ik er 5 aan tafel had. Meestal als tegenstander. En de rest. Minstens zo aardig waren de toespraken. De afgevaardigde van z’n voetbalcluppie Leonidas bijvoorbeeld, leek de show aardig te stelen met een uitgebreide en geestige conference. Maar minstens zo indrukwekkend, zeker voor het bridgevolk, werd het verhaal van de nationale icoon Berry Westra. Die beheerst naast het schrijven van bridgeboekjes, het vak van conferencier inmiddels meer dan prima. Veel bloemen en cadeaus ook. Vorig jaar bij de viering van z’n 80ste kreeg Hans al een knipkaart voor 100 ijsjes. Nu lag de nadruk vooral op nostalgische aandenkens.

Leuk leuk leuk. Dus.

Het feestelijke middelpunt van alles zat zelf aan een vaste tafel waaromheen voortdurend de nodige bobo’s zwierven. Hoofdredacteur Marjo Chorus van BRIDGE was, druk noterend, de hele middag niet van z’n zijde te rammen met het oog op een speciaal toernooibulletin http://www.delombard.nl/daily%20bulletin.pdf dat na afloop op de site van De Lombard te lezen viel. En ook ons bondsblad zal er in het juninummer ongetwijfeld aandacht aan besteden want hoffotograaf Peter Oey deed goede zaken.

Zo’n individueel toernooi kun je natuurlijk manipuleren. Bijzonder leuk dat de organisatie het geregeld had dat wij ‘toevallig’ samen tegen onze ouwe makker mochten die ons, geassisteerd door Anton Maas, er wel even af zou rossen.

img_1275

‘Had ie me toch nog te pakken’, verzuchtte Madelon toen ze in een 4♠ tegen een ouwe truc van de meester zelf aanliep. Zijn korte-termijn-geheugen mag dan z’n beste tijd gehad hebben, hij legde voor deze gelegenheid de kaartjes nog behoorlijk soepel op tafel.

Van Max Rebattu, rechts achter haar, kreeg ze overigens een compliment vanwege het afspel van de linke 5♣ waarin ik haar geduwd had. In ieder geval stukken beter dan de niet minder spetterende 6♠ waarin Elly Schippers me even daarvoor parkeerde en die ik om onverklaarbare redenen compleet wist te verzieken Hoewel de schoppens 0-4 (Qxxx)  tegen zaten, toch een contract dat ik, als ik een beetje naar de bieding geluisterd had, 10 van de 10 keer moet maken. Daar heb ik, terwijl het feestvarken vermoedelijk heerlijk op één oor lag, zeker een nacht lang van wakker gelegen.

Het ging allemaal natuurlijk niet in de eerste plaats om het bridgen. Het was de dag van Hans. Mag je het opmerkelijk noemen dat een topclub als De Lombard waar het doorgaans toch voornamelijk om de puntjes lijkt te gaan, ook in staat is te schitteren met zo’n dag van medemenselijkheid?  Ach, misschien ook wel helemaal niet.

Topbridgers zijn ook mensen.

In ieder geval gaven ze daarmee op unieke wijze aan hoe je om kunt gaan met onze oud-coryfeeën.

Klasse!

Advertenties
reacties
  1. […] Verslag uit 2009 van Frans Muthert van Cabaret Dubbelfout Vind ik leuk:LikeÉén blogger vindt deze post leuk. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s